Marian Lupu, ales în funcţia de preşedinte al Partidului Democrat din Republica Moldova
Congresul Partidului Democrat din Republica Moldova l-a ales duminică în funcţia de lider pe Marian Lupu, fost preşedinte al Parlamentului şi fost membru al Partidului Comuniştilor, informează Europa Liberă.
Marian Lupu, ales în funcţia de preşedinte al Partidului Democrat din Republica Moldova (Imagine: Mediafax Foto)
Fostul preşedinte al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a devenit lider de onoare al partidului.
Fostul ministru german Christoph Zopel, reprezentant al Internaţionalei Socialiste, a apreciat că "în politica sa externă, Republica Moldova ar trebui să nu-i provoace pe ruşi, care mai au resentimente de imperiu", adăugând că "nici o ţară nu îşi poate alege vecinii", relatează portalul Unimedia.md.
"Republica Moldova are dezavantajul a doi vecini, care fac unele lucruri ce nu ar trebui făcute în lumea democratică. Uniunea Europeană face prea puţin, iar Rusia face prea mult. Este cazul ca Partidul Democrat să spună UE să facă mai multe lucruri (...), să existe libera circulaţie în Europa pentru cetăţenii moldoveni", a spus el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
Prezent la lucrările Congresului democrat, senatorul PSD Titus Corlăţean, preşedinte al Comisiei de politică externă din Senatul României, a apreciat că "Republica Moldova are dreptul să iasă din această zonă de injustiţie socială".
"Puterea de la Chişinău nu este interesată de ce se întâmplă cu majoritatea cetățenilor, atât celor în vârstă, cât și celor tineri. Este o Putere care a eșuat. Fiecare vot va conta", a spus el, oferindu-le câte o cravată roşie lui Marian Lupu şi Dumitru Diacov.
Lupu a părăsit Partidul Comuniştilor în iunie, preluând conducerea Partidului Democrat şi conducând lista acestuia pentru alegerile anticipate din 29 iulie.
La scurt timp după plecarea din PCRM, el a afirmat că acesta nu poate avea alţi lideri din cauza preşedintelui Vladimir Voronin, care "este ca un palmier mare, la umbra căruia nu pot creşte alţi" conducători şi a vorbit despre "frica, dominaţia şi veneraţia Puterii din interiorul PCRM", explicând că în campania electorală comuniştii au speculat pe tema candidaturii sale la funcţia de şef al statului şi că, deşi nu era de acord cu multe decizii ale partidului, era obligat să le pună în practică.
În opinia fostului preşedinte al Parlamentului, circa "95 la sută dintre protestatarii din 7 aprilie au venit în piaţă din convingere, pentru a apăra şi promova anumite valori", adăugând că a văzut prin geamul de la Parlament "grupuri de provocatori, care organizau mulţimea".
Lupu a criticat activitatea poliţiei atât în timpul acţiunilor de protest cât şi după evenimente. "Poliţia a acţionat haotic şi dezorganizat. Nu era pregătită. În stocurile poliţiei erau doar 30-40 de grenade cu gaze lacrimogene".
Geoană l-a felicitat, telefonic, pe noul preşedinte ales al Partidului Democrat
Preşedintele PSD a trimis şi un mesaj din partea PSD adresat Congresului al VI-lea Extraordinar din R. Moldova, la care a participat şi preşedintele Comisiei de Politică Externă din Senat, social-democratul Titus Corlăţean.
În mesajul semnat de Geoană, liderul PSD îşi manifestă, în numele partidului, speranţa ca PD din R. Moldova să stea alături de PSD în campania pentru alegerile prezidenţiale din toamnă, aşa cum, la rândul său, PSD va sprijini PD din R. Moldova în campania electorală actuală.
De asemenea, în mesajul transmis Congresului PD din R. Moldova se arată că social-democraţii români salută acest moment importat pentru evoluţia stângii europene în R. Moldova, în pregătirea câştigării alegerilor parlamentare anticipate din acest an.
În mesaj se mai arată că PSD sprijină activ integrarea PD din R. Moldova în Internaţionala Socialistă şi în structurile PES, considerându-se că PSD şi PDM trebuie să dezvolte împreună o strategie de reconstrucţie a raporturilor dintre România şi R. Moldova, în contextul în care relaţiile dintre cele două state au ajuns la cel mai scăzut nivel de după 1989.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO