- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Marian Lupu propune menţinerea "limbii moldoveneşti" în Constituţia Republicii Moldova
Preşedintele Partidului Democrat din R.Moldova (PDM), Marian Lupu, propune o soluţie de compromis în cazul limbii oficiale a ţării, prin menţinerea limbii moldoveneşti în Constituţie, cu precizarea că româna şi moldoveneasca sunt "identice", relatează site-ul Deutsche Welle.
Marian Lupu propune menţinerea "limbii moldoveneşti" în Constituţia Republicii Moldova
"Eu cred că o variantă prielnică ar fi următoarea: Menţinem «limba moldovenească» în Constituţie, dar scriem în paranteze că ea este identică cu limba română. Recunoaştem că este vorba de aceeaşi limbă. Din punct de vedere ştiinţific, denumirea limbii este româna, dar există şi aspectul politic. Este vorba de statalitatea Moldovei şi de dorinţa unei părţi a societăţii de a numi aceasta limbă «moldovenească»", a declarat Marian Lupu.
"Cred că în problema limbii trebuie să evităm orice risc de divizare a societăţii şi să încercăm să combinăm adevărul ştiinţific cu aspectele politice, ca să coagulăm societatea în jurul ideii de «statalitate». Cred că acum, categoric, nu trebuie sa atingem chestiunea limbii şi aceasta va fi poziţia Partidul Democrat în cadrul discuţiilor din Alianţă", a continuat Lupu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Potrivit liderului Partidului Liberal din Republica Moldova (PLM), Mihai Ghimpu, preşedinte al Parlamentului şi preşedinte interimar al Republicii Moldova, Constituţia ar trebui să se adapteze prevederilor Declaraţiei de Independenţă a ţării, care menţionează că "limba oficială în Republica Moldova este limba română". "Eu cred că trebuie să tragem linie şi să ne asumăm curajul", a apreciat Ghimpu.
Liderul Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova (PLDM), premierul Vlad Filat, susţine iniţiativa de oficializare a limbii române în Republica Moldova: "Este o modificare necesară (...) De fapt este o decizie firească pe care trebuie să o realizăm", a precizat el. Filat a recunoscut însă că deocamdată nu există o poziţie univocă pe această temă, dar s-a arătat încrezător că ea va fi găsită pe viitor. "Vom ajunge să avem o poziţie consolidată a Alianţei. Vom discuta în interior şi vom veni cu o poziţie consolidată", a afirmat Filat.
Şi Alianţa Moldova Noastră (AMN) sprijină oficializarea limbii române în Republica Moldova. Prim-vicepreşedintele AMN, Victor Osipov, a declarat: "Limba pe care o vorbim este româna. Poziţia AMN nu poate fi alta şi nu trezeşte nici un dubiu".
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO