Europa are opțiuni limitate. Discuțiile cu gigantul de LNG Qatar pentru mai mult gaz au stagnat, iar ritmul implementării energiei verzi nu este suficient de rapid pentru ca țările UE să se simtă în siguranță. Reprezentanți ai marilor companii din UE au început să spună ceea ce ar fi fost de neimaginat acum un an: că importul unor cantități de gaz rusesc, inclusiv de la gigantul de stat Gazprom, ar putea fi o idee bună, scrie Reuters.
„Dacă va exista o pace rezonabilă în Ucraina, am putea reveni la fluxuri de 60 de miliarde de metri cubi, poate chiar 70 anual, inclusiv gaz lichefiat”, consideră vicepreședintele Engie, Didier Holleaux, într-un interviu acordat sursei citate. Engie a fost printre cei mai mari cumpărători de gaz de la Gazprom, înaintea opririi importurilor din Rusia, ca sancțiune împotriva invaziei Ucrainei.
Și gigantul francez de petrol TotalEnergies a avertizat Europa să nu depindă excesiv de gazul american: „Trebuie să ne diversificăm, să avem multe rute, să nu ne bazăm prea mult pe una sau două”, susține CEO-ul Patrick Pouyanne.
Un grafic liniar arată că prețurile gazelor din Europa rămân mai mari în 2025, la aproximativ 35 de euro pe megawatt-oră (MWh), față de perioada anterioară crizei energetice, când acestea se tranzacționau la aproximativ 20 de euro/Mwh.
La Parcul Chimic Leuna, unul dintre cele mai mari clustere chimice din Germania, care găzduiește și fabrici ale Dow Chemical și Shell, producătorii spun că gazul rusesc ar trebui să revină rapid. Rusia acoperea anterior 60% din necesitățile locale, în principal prin conducta Nord Stream, care a fost distrusă în 2022. „Redeschiderea conductelor ar reduce prețurile mai mult decât orice program de subvenții actuale” este concluzia directorului general al operatorului parcului, Christof Guenther.
„Avem nevoie de gaz rusesc, avem nevoie de energie ieftină – nu contează de unde provine,” a spus Klaus Paur, directorul general al Leuna-Harze, un producător petro-chimic din Parcul Leuna. Avem nevoie de Nord Stream 2 pentru a menține costurile energetice sub control.”
„Industria germană vrea ca guvernul federal să găsească surse de energie ieftină. Ne putem imagina reluarea transportului de țiței rusesc după ce se va stabili pacea în Ucraina”, a declarat Daniel Keller, ministrul economiei din statul Brandenburg, care găzduiește rafinăria Schwedt, coproprietate a companiei rusești Rosneft, aflată sub tutela guvernului german.
O întoarcere la gazul rusesc îngrijorează companii private din Ucraina, care sperau să importe gaz lichefiat din SUA și să-l exporte în Europa: „Este greu de comentat, fiind ucrainean, dar speranța mea este că politicienii europeni au învățat lecțiile în privința Rusiei”, a declarat Maxim Timchenko, șeful DTEK.
Gazul american a acoperit 16,7% din importurile UE ale anului 2024, fiind depășit de Norvegia cu 33,6% și Rusia cu 18,8%. Analiștii economici estimează că partea Rusiei va scădea sub 10% în acest an, după ce Ucraina a închis conductele.
Uniunea Europeană se pregătește să cumpere mai mult gaz american, deoarece Trump vrea ca Europa să reducă surplusul comercial față de SUA: „Cu siguranță, vom avea nevoie de mai mult gaz lichid,” a declarat recent comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic.
În 2022, UE și-a stabilit un obiectiv nelegislativ de a încheia importurile de gaz rusesc până în 2027, dar a amânat de două ori publicarea planurilor privitor la cum va realiza această direcție.