Marile puteri au ajuns la un acord privind restabilirea sancţiunilor ONU impuse Iranului

Cele şase mari puteri au ajuns la un acord asupra unei modalităţi de restabilire a sancţiunilor impuse de ONU Iranului, în cazul în care acesta încalcă un viitor acord în dosarul nuclear, îndepărtând astfel un obstacol major din calea unui acord până la 30 iunie, relatează Reuters în pagina online.

Urmărește
569 afișări
Imaginea articolului Marile puteri au ajuns la un acord privind restabilirea sancţiunilor ONU impuse Iranului

Marile puteri au ajuns la un acord privind restabilirea sancţiunilor ONU impuse Iranului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Noua înţelegere dintre membrii Grupului 5+1 - cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia şi China plus Germania - le aduce mai aproape de un posibil acord final cu Iranul, în pofida altor obstacole ca accesul ONU la instalaţii militare iraniene.

Cele şase mari puteri şi Iranul au ajuns la un acord interimar, pe 2 aprilie, în vederea unui posibil acord final vizând să blocheze drumul iranienilor către construirea unei bombe nucleare în schimbul anulării sancţiunilor. Însă calendarul ridicării sancţiunilor, accesul şi verificarea respectării acordului şi un mecanism de restabilire a sancţiunilor în cazul în care Teheranul îşi încalcă angajamentele sunt unele dintre cele mai dificile subiecte rămase în continuare în negociere.

Statele Unite şi Uniunea Europeană doresc ca orice relaxare a sancţiunilor ONU să fie reversibilă în mod automat dacă Teheranul încalcă acordul final. Rusia şi China resping în mod tradiţional asemenea măsuri automate deoarece le subminează votul de veto în calitate de membri permanenţi ai Consiliului de Securitate.

Potrivit noului acord cu privire la restabilirea sancţiunilor, presupusele încălcări ale Iranului urmează să fie abordate în cadrul unui grup de soluţionare a litigiilor, din care ar urma să facă parte Cei Şase şi Iranul, care va examina acuzaţiile şi va prezenta un aviz cu caracter neconstrângător, au declarat oficiali citaţi de Reuters.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atmică (AIEA) va continua, totodată, să raporteze în mod regulat cu privire la programul nuclear Iranian, furnizând celor şase mari puteri şi Consiliului informaţii despre activităţile Teheranului care le vor permite să-i evalueze conformarea.

În cazul în care Iranul se află într-o situaţie în care nu se conformează prevederilor acordului, atunci sancţiunile ONU vor fi restabilite.

Oficialii citaţi nu au precizat cum vor fi restabilite sancţiunile, însă puterile occidentale au fost categorice asupra faptului că acest lucru este necesar să aibă loc fără un vot în Consiliu, în baza unor dispoziţii ce urmează să fie incluse într-o nouă rezoluţie a Consiliului care să fie adoptată după încheierea acordului final.

"Avem un acord destul de solid între Cei Şase cu privire la mecanismul de restabilire a sancţiunilor, inclusiv cu ruşii şi chinezii", a declarat un oficial occidental. "Însă, acum este necesar ca iranienii să fie de acord", a adăugat el.

Alt oficial occidental de rang înalt a catalogat acordul ca "provizoriu", deoarece depinde de acceptarea lui de către iranieni.

Un diplomat iranian de rang înalt este pe cale să examineze o serie de opţiuni cu privire la eventuala restabilire a sancţiunilor impuse de Consiliu Teheranului.

Era neclar cum va funcţiona mecanismul de restabilire a sancţiunilor, iar oficialii citaţi nu au oferit detalii. Era neclar, de asemenea, cum va proteja această propunere Statele Unite şi ceilalţi membri permanenţi ai Consiliului de un posibil vot de veto cu privire la restabilirea sancţiunilor.

Ambasadorul american la ONU Samantha Power a subliniat că Washingtonul nu doreşte ca seria de voturi de veto a Rusiei şi Chinei cu privire la Siria să se repete în cazul acordului în dosarul nuclear cu Iranul.

Ambasadorul francez la ONU Gerard Araud a declarat săptămâna trecută, la Washington, că, potrivit unei iniţiative franceze, sancţiunile urmează să fie restabilite automat în cazul unei încălcări, ocolindu-se astfel ameninţarea unui vot de veto.

Potrivit acestei iniţiative, despre care Araud a spus că nu a fost aprobată de cătrei Cei Şase până în prezent, Rusiei şi Chinei le revine sarcina să propună un vot al Consiliului de a nu reimpune sancţiuni.

Ruşii şi chinezii nu au răspuns imediat unor solicitări de a confirma că au fost de acord cu mecansimul.

- Examinarea opţiunilor

Secretarul de Stat american John Kerry s-a întâlnit sâmbătă, la Geneva, cu ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif. Ei au discutat depre progresele şi obstacolele din cadrul negocierilor cu o lună înainte de expirarea termenului-limită de încheiere a acordului final care vizează să reducă riscul izbucnirii altui război în Orientul Mijlociu.

Restabilirea sancţiunilor impuse de către Statele Unite şi UE este mai puţin dificilă decât cea a sancţiunilor impuse de ONU, deoarece nu implică un vot în Consiliul de Securitate.

În ceea ce le priveşte, Moscova, Beijingului şi Teheranul au cerut asigurări că Washingtonul nu poate forţa unilateral o restabilire a sancţiunilor - un risc pe care-l consideră tot mai important în contextul unei eventuale victorii a republicanilor în alegerile prezidenţiale din 2016.

Un diplomat iranian de rang înalt a confirmat că sunt în curs discuţii despre opţiunile specifice cu privire la restabilirea sancţiunilor. El a declarat pentru Reuters că Teheranul pregăteşte propria restabilire a sancţiunilor în cazul în care puterile occidentale nu se ridică la înălţimea angajamentelor pe care şi le asumă prin acordul final.

"Cel puţin trei-patru sugestii au fost puse pe masă, care sunt analizate", a declarat el. "Iranul poate, de asemenea, să-şi reia imediat activităţile, dacă celelalte părţi nu îşi îndeplinesc obligaţiile asumate în acord", a adăugat el.

Diplomatul a mai spus că este "o problemă foarte sensibilă".

Dacă Iranul acceptă mecanismul de restabilire a sancţiunilor propus, rămân alte probleme de depăşit, inclusiv accesul AIEA la instalaţiile militare şi la cercetătorii iranieni şi ritmul ridicării sancţiunilor.

Teheranul dă asigurări că programul său nuclear este exclusiv paşnic şi respeinge acuzaţiile Occidentului şi aliaţilor săi potrivit cărora vrea să producă armament nuclear. Iranul afirmă că sancţiiunile sunt ilegale şi că depune eforturi mari să le evite.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici