- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Marile puteri, sceptice la propunerile Iranului în vederea reluării negocierilor
Marile puteri care participă la negocierile pe tema progamului nuclear controversat al Iranului s-au arătat sceptice cu privire la noile propuneri ale Teheranului privind reluarea discuţiilor, după ce acesta şi-a reiterat refuzul de a-şi suspenda programul de îmbogăţire a uraniului.
Marile puteri, sceptice la propunerile Iranului în vederea reluării negocierilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs, a apreciat că "propunerile iraniene au ocolit în mod constant obligaţiile internaţionale" ale Teheranului, invocând diferite rezoluţii adoptate de Consiliul de Securitate al ONU privind activitatea nucleară a Iranului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: La 1000 de zile de război, Ucraina atacă Rusia pentru prima dată cu rachetele americane cu rază lungă. A fost încălcată doctrina nucleară a lui Putin, promulgată chiar astăzi
-
Bursele încep să scadă după ce Ucraina a lovit în Rusia cu rachete fabricate în SUA: la Bucureşti indicele BET pierde 0,5%, peste Ocean contractele futures scad. În Europa toate marile burse sunt pe roşu
-
Germania suspectează sabotaj în cazul cablurilor submarine avariate din Marea Baltică
-
Prima reacţie a Rusiei după ce Ucraina a folosit pentru prima dată în istorie rachete ATACMS americane pentru a lovi în interiorul teritoriului rus
Ministrul iranian de Externe, Manuchehr Mottaki, a transmis anterior Grupului celor Şase (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) un pachet de propuneri vizând ieşirea din impas.
Occidentul suspectează Iranul că încearcă să se doteze cu arme nucleare sub pretextul unui program nuclear civil, ceea ce Teheranul dezminte.
În pofida a şase ani de anchetă, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) nu este în măsură să spună dacă programul iranian este în totalitate paşnic, în timp ce Statele Unite suspectează Iranul că este aproape de a obţine mijloacele de fabricare a bombei atomice.
Mojtaba Samareh Hashemi, consilier al preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad, a criticat joi aceste suspiciuni.
El a recunoscut astfel în mod implicit că propunerile iraniene nu prevedeau suspendarea operaţiunilor de îmbogăţire a uraniului.
Regimul de la Teheran, explică Hashemi într-un interviu pentru cotidianul Washington Post, doreşte să creeze "cu cooperarea tuturor statelor, un cadru internaţional care să împiedice cercetarea, producţia, deţinerea şi multiplicarea armelor nucleare şi care să ducă totodată la distrugerea armelor nucleare existente".
Asociaţia americană Pro Publica cu scop non lucrativ, care promovează jurnalismul de investigaţie, a afirmat că a obţinut o copie a propunerilor iraniene.
Documentul de cinci pagini este disponibil pe site-ul Pro Publica. Teheranul declară că este pregătit să abordeze negocieri globale, constructive şi exhaustive", dar nu abordează tema programului iranian.
Potrivit unui oficial al diplomaţiei americane sub protecţia anonimatului, "nu există cu adevărat nimic nou în acest pachet", şi "adevărata problemă este de a şti ce este în spatele acestor propuneri, dacă există o disponibilitate reală de dialog".
Parisul şi-a manifestat de asemenea scepticismul: "Interesul iranian este de a câştiga timp pentru a putea produce mai multe bombe nucleare", a remarcat un diplomat francez, sub protecţia anonimatului.
Statele Unite au precizat că Iranul s-a sustras adesea obligaţiilor în domeniul nuclear, remarcând că propunerile iraniene "nu ţin cont de îngrijorarea noastră cea mai mare, care este evident, programul nuclear al Iranului".
Departametnul de Stat a anunţat că Grupul celor Şase, care s-a reunit miercuri, va discuta din nou în cadrul unei teleconferinţe sâmbătă.
Obiectivul, potrivit Washingtonului, este de a testa "adevărata disponibilitate a Iranului de a discuta".
Moscova a apreciat la rândul său că noile propuneri iraniene trebuie analizate, insistând că documentul este "foarte argumentat", dar este nevoie de o "expertiză", în timp ce China a declarat că doreşte "intensificarea eforturilor diplomatice" în vederea "găsirii unei reglementări generale (...) în această problemă".
Oficialii iranieni au afirmat în mod repetat că Teheranul acceptă reluarea negocierilor pentru a discuta despre marile probleme în lume, dar nu despre suspendarea programului său nuclear.
Ministrul iranian de Externe a reiterat această opinie transmiţând documentul marilor puteri.
Acestea au dat Iranului termen până la sfârşitul lui septembrie pentru reluarea negocierilor pe tema programului nuclear, ameninţând cu noi sancţiuni.
Teheranul face obiectul a cinci rezoluţii ale Consiliului de Securitate cerând îngheţarea totală a programului său de îmbogăţire a uraniului, dintre care trei impun sancţiuni.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 15:59
-
astăzi, 15:53
Biroul Permanent Reunit a aprobat constituirea comisiilor de anchetă solicitate de PSD şi PNL