Marina americană este la un pas de reînarmarea navelor de război pe mare

Marina SUA se află tot mai aproape de reînarmarea navelor de luptă pe mare, în timpul unui conflict, o capabilitate care ar putea ţine navele mai mult timp într-o posibilă luptă, decât să le forţeze să se întoarcă în port, scrie Stars and Stripes.

Urmărește
13847 afișări
Imaginea articolului Marina americană este la un pas de reînarmarea navelor de război pe mare

Marina americană este la un pas de reînarmarea navelor de război pe mare

Săptămâna trecută, a avut loc prima demonstraţie de succes a TRAM (Transferrable Rearming Mechanism), desfăşurată de către Centrul de Război Naval la Suprafaţă, în Portul Hueneme, California. Sistemul testat va permite distrugătoarelor şi crucişătoarelor forţelor navale americane să reîncarce cu rachete sistemele cu lansare verticală în timp ce se află pe mare – o sarcină care acum poate fi desfăşurată doar pe un doc.

„Luptătorii noştri nu vor mai fi nevoiţi să se retragă din luptă pentru perioade mai lungi pentru a reîncărca sistemele de arme în port... Intenţia mea este să perfecţionez această capabilitate şi să o disloc pentru o capacitate de lovire persistentă şi susţinută în timp de război”, a spus secretarul forţelor navale americane, Carlos del Toro, în 2022, când se făceau primele menţiuni cu privire la această tehnologie nouă.

Mecanismul de reînarmare foloseşte o macara care poate ridica şi roti vertical un container de rachete de 7,62 metri, apoi bagă explozibilul în lansatoare, care se află pe puntea navei. Sistemul a fost edicat folosirii pe navele de realimentare de pe mare şi va putea fi folosit pentru reîncărcarea sistemelor cu lansare verticală pe suprafaţa navei, la o forţă Beaufort[1] 3 (între 7 şi 10 noduri, cu valuri foarte mici şi creste cu aspect sticlos, care încep să se spargă).

Din punct de vedere operaţional, scrie Stars and Stripes, reîncărcarea sistemelor de luptă pe mare ar permite flotei de suprafaţă a SUA să desfăşoare atacuri constante, de tip salvă, asupra inamicului. Mai mult decât atât, inamicii nu vor putea să se îndrepte spre navele americane sau spre porturile lor, astfel mărind zone în care un adversar trebuie să caute şi să vizeze ţintele.

Această tehnologie, la care se lucrează de câţiva ani, va fi testată şi pe mare la finalul acestui an şi ar putea fi folosită de marina americană în doi sau trei ani. În anul fiscal 2023, acest serviciu militar a alocat 3,8 milioane de dolari cercetării, testării, dezvoltării şi evaluării acestei tehnologii, iar pentru anul fiscal 2024 sunt alocate alte 12,4 milioane de dolari în acest sens.

„Când Marina SUA se luptă cu China şi este necesară lansarea multor rachete, foarte rapid, mai ales luând în considerare ameninţarea chineză cu rachete, reîncărcarea sistemelor este foarte importantă, mai ales că Forţele Navale nu vor să piardă mult timp întorcându-se în port pentru a reîncărca”, a spus un analist militar din cadrul CSIS, vorbind despre această tehnologie.

Într-un raport al CSIS de anul trecut, se estima că, într-un posibil conflict cu China din cauza Taiwanului, americanii ar putea rămâne fără mai multe tipuri de muniţie esenţială unui conflict - precum rachete antivavă, cu rază lungă de acţiune - în mai puţin de o săptămână.  Într-un astfel de context, navele americane ar trebui să facă mai multe curse pentru a se reînarma, flota pacifică având astfel de posibilităţi în Japonia, Guam, Hawaii şi California.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici