Învecinându-se cu Rusia în nord, Norvegia este cel mai mare producător de gaze naturale şi petrol din Europa şi are o coastă extrem de lungă. Ţara operează o reţea extinsă de conducte care o conectează cu Marea Britanie şi Europa.
NATO s-a angajat să sporească protecţia infrastructurii după ce, în septembrie, s-au produs avarii în gazoductele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2, aşezate pe fundul Mării Baltice.
Suedia şi Danemarca au ajuns la concluzia că patru scurgeri pe Nord Stream 1 şi 2 au fost cauzate de explozii, dar nu au spus cine ar putea fi responsabil.
La jumătatea lunii octombrie, secretarul general a declarat că NATO şi-a dublat prezenţa în Marea Baltică şi în Marea Nordului, ajungând la peste 30 de nave susţinute de avioane şi submarine.
Şeful marinei germane, viceamiralul Jan Christian Kaack, a declarat că Berlinul are trei fregate şi o navă de aprovizionare cu aproximativ 700 de marinari pentru exerciţii în regiunea Norvegiei, care vor ajuta la monitorizarea situaţiei.
Kaack a mai spus că marina militară îşi respectă promisiunea cancelarului Olaf Scholz de a sprijini Norvegia, Danemarca şi Suedia în protejarea infrastructurii lor maritime după incidentele de la Nord Stream.