Marina rusă a recepţionat cel mai lung submarin din lume

Marina rusă a recepţionat cel mai lung submarin cunoscut din lume, pe care constructorul îl prezintă ca fiind un vas de cercetare, dar despre care alţii spun că este o platformă pentru spionaj şi, posibil, pentru arme nucleare, scrie CNN.

Urmărește
9623 afișări
Imaginea articolului Marina rusă a recepţionat cel mai lung submarin din lume

FOTO TYPXA/Twitter

Belgorod a fost predat Marinei ruse la începutul acestei luni în portul Severodvinsk, potrivit celui mai mare constructor de nave din ţară, Şantierul Naval Sevmash.

Experţii spun că designul său este o versiune modificată a submarinelor ruseşti cu rachete ghidate din clasa Oscar II, făcute mai lungi cu scopul de a găzdui primele torpile stealth cu armament nuclear din lume şi echipamente pentru colectarea de informaţii.

Dacă Belgorod poate adăuga cu succes aceste noi capacităţi flotei ruseşti, în următorul deceniu ar putea pregăti terenul pentru o revenire a Războiului Rece sub ocean, cu submarine americane şi ruseşti care se urmăresc şi se vânează reciproc în confruntări tensionate.

Cu o lungime de peste 184 de metri, Belgorod este cel mai lung submarin din ocean în prezent - mai lung chiar şi decât submarinele cu rachete balistice şi ghidate din clasa Ohio ale marinei americane, care au 171 de metri.

Belgorod a fost lansat la apă în 2019 şi trebuia să fie livrat Marinei ruse în 2020, după teste şi încercări, dar acestea au fost întârziate din cauza pandemiei de coronavirus, a relatat agenţia de ştiri rusă de stat TASS.

Ceea ce diferenţiază Belgorodul de oricare dintre submarinele cu propulsie nucleară din flota rusă - sau, de fapt, de oricare dintre submarinele nucleare operate oriunde în lume - este misiunea sa.

TASS a raportat că submarinul va transporta torpilele cu capacitate nucleară Poseidon, aflate în curs de dezvoltare, care sunt proiectate pentru a fi lansate de la sute de kilometri distanţă şi pentru a se strecura pe lângă apărarea de coastă, deplasându-se de-a lungul fundului mării.

"Această "mega-torpilă" nucleară este unică în istoria lumii", a scris expertul american în submarine H. I. Sutton pe site-ul său Covert Shores în luna martie. "Poseidon este o categorie complet nouă de arme. Va remodela planificarea navală atât în Rusia, cât şi în Occident, ducând la noi cerinţe şi la noi contra-arme", a scris Sutton.

Atât oficialii americani, cât şi cei ruşi au declarat că torpilele ar putea transporta focoase de mai multe megatone, provocând valuri radioactive care ar face ca porţiuni din coasta ţintă să devină nelocuibile timp de decenii.

În noiembrie 2020, Christopher A. Ford, pe atunci secretar de stat adjunct pentru securitate internaţională şi neproliferare, a declarat că Poseidon sunt proiectate pentru a "inunda oraşele de coastă din SUA cu tsunami-uri radioactive".

Un raport al Serviciului de Cercetare al Congresului SUA (CRS) din aprilie a declarat că Poseidon sunt destinate ca arme de represalii, concepute pentru a lovi după un atac nuclear asupra Rusiei.

Potrivit raportului CRS, Belgorod ar putea transporta până la opt Poseidon, deşi unii experţi în armament spun că sarcina sa utilă va fi mai degrabă de şase torpile.

Sutton a scris în 2019 că Poseidon, care se aşteaptă să aibă un diametru de 2 metri şi o lungime de peste 20 de metri, "este cea mai mare torpilă dezvoltată vreodată în orice ţară".

CRS a raportat că preşedintele rus Vladimir Putin a lăudat Poseidon într-un discurs din 2018, spunând: "Sunt silenţioase, foarte manevrabile şi nu au aproape nicio vulnerabilitate pe care inamicul să o exploateze".

Belgorodul ar putea fi doar primul dintr-o flotă de patru submarine care ar putea transporta torpilele Poseidon, a declarat CRS, două dintre acestea fiind destinate să servească în Flota rusă din Pacific şi două în Flota de Nord.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici