Marine Le Pen propune relaţii mai strânse dintre NATO şi Rusia după războiul din Ucraina

Publicat: 14 04. 2022, 18:30
Actualizat: 14 04. 2022, 18:57

Marine Le Pen, în timpul conferinţei de presă de la Paris, spune că „am apărat doar interesele Franţei”. 

Candidatul de extremă-dreapta  la preşedinţie  a propus că odată ce războiul Rusia-Ucraina se va termina, va propune legături mai strânse între NATO şi Rusia şi va scoate Franţa din comanda militară a alianţei conduse de SUA, informează The Guardian.

O nouă epocă de pace între NATO şi Rusia?

De îndată ce războiul ruso-ucrainean se va termina şi va fi soluţionat printr-un tratat de pace, voi cere implementarea unei apropieri strategice între NATO şi Rusia ”, a spus ea într-o conferinţă de presă.

Le Pen a convocat conferinţa de presă privind politica externă pentru a încerca să ia în atenţie relaţia ei strânsă anterioară cu Vladimir Putin, care a condus la afirmaţii  de la Macron că era  „dependentă financiar” de Kremlin.

Le Pen a spus că orice discuţie despre trădarea intereselor franceze sau că ar fi îndatorată faţă de Putin este „inexact şi deosebit de nedrept”.

În timp ce vorbea, un protestatar s-a ridicat în picioare ţinând un afiş în formă de inimă cu Le Pen şi Putin dându-şi mâna la Kremlin în 2017.

Protestatarul a fost pus la pământ de agenţii de securitate şi târât pe podea pentru a fi escortat în afara incintei.

 

În ce priveşte viitorul Europei…

Le Pen a spus că nu vrea „Frexit”, ci o versiune mai relaxată a UE. „Nimeni nu este împotriva Europei”, a spus ea. „Nu aş înceta să plătesc contribuţia Franţei la UE, vreau să o diminuez.”

Ea a mai spus că Brexitul din Marea Britanie a fost un mare succes: „Britanicii au scăpat de birocraţia de la Bruxelles pe care nu au putut-o suporta niciodată”. Dar ea a adăugat: „Acesta nu este proiectul nostru. Vrem să reformăm UE din interior”.

Le Pen a insistat că vrea să păstreze o relaţie strânsă cu Germania, dar apoi a lansat un atac usturator asupra diferenţelor strategice dintre ei, ceea ce a spus că ar însemna încetarea unei serii de programe militare comune franco-germane.

Ea a spus că va continua „reconcilierea” cu Germania, „fără a urma modelul Macron-Merkel în care Parisul să fie orb în faţa Berlinului”.