„Am numărat toţi participanţii şi mi s-a spus că suntem 300.000”, a declarat de la tribună unul dintre participanţi, în faţa unei mulţimi compacte reunite în imensa Piazza del Popolo, în centrul capitalei.
În faţa unui podium decorat cu sloganul „Dreptul de a şti, datoria de a te informa”, s-au succedat organizatorii manifestaţiei, oficiali din cadrul Federaţiei naţionale a presei, formate din sindicate ale jurnaliştilor, al CGIL, cel mai mare sindicat al salariaţilor, şi al Partidului Democrat (PD).
Sub baloane gigantice în culorile Italiei, manifestanţii se înghesuiau cu câteva pancarte pe care se putea citi „Berlusconi dăunează sănătăţii”, „Libertate presei„, iar sub banderolele CGIL, organizaţii de stânga sau extremă stânga.
Manifestanţii protestează faţă de „conflictul de interese” în presă, vizându-l în special pe şeful Guvernului, Silvio Berlusconi, care controlează de facto televiziunile publice şi deţine trei canale private.
Aceştia denunţă în special „atacurile împotriva presei” ale premierului. Berlusconi a depus plângere împotriva mai multor ziare din Italia, Spania şi Franţa, după publicarea unor informaţii privind scandalurile sexuale în care ar fi implicat.
Majoritatea sa parlamentară a criticat, de asemenea, violent în aceste zile televiziunea publică RAI, cerând suprimarea pur şi simplu a unei emisiuni de dezbateri şi eliminarea taxei obligatorii.
Silvio Berlusconi a calificat manifestaţia drept o „farsă absolută”, apreciind că „libertatea este mult mai mare în Italia decât în oricare altă ţară occidentală”.