Marş cu torţe la Benghazi, la un an de la revolta împotriva lui Muammar Kadhafi

Zeci de libieni din Benghazi, centrul revoltei împotriva lui Muammar Kadhafi din estul ţării, au participat miercuri la un marş cu torţe cu ocazia împlinirii unui an de la mişcarea ce a condus la îndepărtarea de la putere a regimului, relatează AFP.

Urmărește
88 afișări
Imaginea articolului Marş cu torţe la Benghazi, la un an de la revolta împotriva lui Muammar Kadhafi

Marş cu torţe la Benghazi, la un an de la revolta împotriva lui Muammar Kadhafi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Rudele victimelor masacrului de la închisoarea Abu Slim din 1996 au aprins o torţă în culorile noului drapel libian - roşu, negru şi verde - şi au defilat pe principalele artere din cel de-al doilea oraş ca mărime din Libia, scandând "Sângele martirilor nu a curs în zadar".

Zeci de locuitori din Benghazi au urmărit procesiunea la bordul diverselor tipuri de vehicule, unii claxonând sau scandând sloganuri revoluţionare.

La 15 februarie 2011, o manifestaţie spontană a rudelor victimelor de la Abu Slim în faţa cartierului general al poliţiei, unde era reţinut avocatul lor, Fathi Tarbel, în prezent ministrul Tineretului şi Sporturilor, a marcat începutul revoltei cu două zile înainte.

În urma mişcărilor din Tunisia şi Egipt, militanţii libieni au prevăzut organizarea unei mari "zile a furiei" la 17 februarie, data recunoscută oficial în ţară, chiar dacă nicio manifestaţie nu este prevăzută la nivel naţional vineri.

Revolta s-a transformat în conflict armat şi a provocat moartea a mii de persoane, precum şi îndepărtarea de la putere a lui Kadhafi, la sfârşitul lui august, şi moartea sa la 20 octombrie.

"Astăzi avem impresia că s-a făcut dreptate tuturor celor care au suferit la Abu Slim", închisoare din Tripoli, explică Fatima Abdallah, în vârstă de 60 de ani, al cărei fiu, Jomaa, a murit la vârsta de 26 de ani împreună cu alţi 1.200 de deţinuţi în masacrul din 1996.

"Dumnezeu a binecuvântat Libia. Dictatura a murit şi s-a făcut dreptate", insistă ea, aşezată pe un scaun, cu portretul fiului ei pe genunchi.

Potrivit apărătorilor drepturilor omului, autorităţile libiene din perioada respectivă au masacrat deţinuţii, majoritatea opozanţi sau critici, deoarece solicitau condiţii de detenţie mai bune.

Deţinuţii au fost ucişi şi aruncaţi în gropi comune, iar majoritatea familiilor nu au fost informate în legătură cu decesul lor până în 2009.

"Ultima dată când mi-am văzut fiul a fost în 1992", îşi aminteşte Hamid Sultan, în vârstă de 60 de ani. "A fost arestat în 1989. Era un lider student şi vorbea curent engleza", adaugă el, în timp ce mulţimea scandează "Benghazi, eşti cel mai mare oraş, lumea întreagă te cunoaşte acum!".

Alături de el, un fiu al lui Omar al-Mokhtar, erou al rezistenţei împotriva colonizării italiene, aprinde o torţă simbolică.

Marşul a început în faţa cartierului general al poliţiei din oraş, locul primei manifestaţii în seara de 15 februarie 2011, după care a ajuns în piaţa Eliberării, pe malul mării, teatrul unor manifestaţii periodice în timpul revoltei şi unde noile autorităţi au proclamat eliberarea ţării la 23 octombrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici