- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Marţi, zi electorală cu miză majoră pentru alegerile prezidenţiale din SUA
Aproximativ jumătate dintre delegaţii care îi vor desemna oficial pe candidaţii republican şi democrat la Casa Albă vor fi aleşi la consultările electorale de marţi din Statele Unite.
Marţi, zi electorală cu miză majoră pentru alegerile prezidenţiale din SUA
Pentru a obţine învestitura democrată pentru Casa Albă, un candidat are nevoie de 2.025 din totalul de 4.049 de delegaţi care vor participa la Convenţia de la Denver (25 - 28 august). În urma consultărilor de marţi, urmează să fie desemnaţi 2.084 de delegaţi.
În tabăra republicană, învestitura poate fi obţinută cu sprijinul a cel puţin 1.191 dintre cei 2.380 de delegaţi care vor participa la Convenţia de la Minneapolis (1 - 4 septembrie). Marţi urmează să fie desemnaţi 1.081 delegaţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Marţea electorală, denumită "Super Tuesday", poate indica viitorii învingători, dar poate produce şi rezultate neconcludente.
Republicanii au totuşi mai multe şanse să afle marţi care este candidatul lor pentru Casa Albă. McCain se află pe primul loc în sondajele din mai multe state mari, inclusiv California şi New York, iar sistemul aplicat de Partidul Republican alocă toate mandatele de delegat dintr-un stat învingătorului în cursa electorală.
În cazul Partidului Democrat, situaţia este mai complicată. Delegaţii sunt distribuiţi în baza principiului proporţionalităţii, atât la nivel de stat, cât şi la nivel de circumscripţii. Datorită acestui sistem, Obama, clasat pe locul al doilea în caucus-ul din Nevada, a obţinut la fel de mulţi delegaţi ca şi Clinton, care a câştigat consultarea din acest stat. În plus, printre cei 4.049 de delegaţi la Convenţia democrată se numără şi 796 de "superdelegaţi", activişti de partid şi oficiali aleşi, care nu sunt desemnaţi în alegeri primare şi, deci, pot vota conform propriilor preferinţe.
Începând din 3 ianuarie, când a fost organizat caucus în Iowa, şi 26 ianuarie, când au avut loc alegerile primare din Carolina de Sud, Partidul Democrat a desemnat 174 de delegaţi. California însă va desemna 441 de delegaţi democraţi.
În privinţa Partidului Republican, acesta a desemnat, de la începutul anului, 232 de delegaţi.
Conform site-ului independent specializat thegreenpaper.com, Obama poate conta, înaintea zilei de marţi, pe cel puţin 59 de delegaţi, iar Clinton, pe 57. Numărătoarea nu ia în considerare însă voturile "superdelegaţilor", care, conform presei americane, înclină, pentru moment, către Hillary Clinton.
În tabăra republicană, John McCain dispune de voturile a 162 de delegaţi, Mitt Romney, de 105, iar Mike Huckabee, de 29.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO