Martin Schulz şi Jean-Claude Juncker se opun negocierii Tratatului de Liber-Schimb Transatlantic chiar înainte de alegerile europene
Candidatul social-democrat Martin Schulz s-a declarat „preocupat” de faptul că negocierile vor avea loc la 22 şi 23 mai, cu două zile înainte de desfăşurarea alegerilor.
Cea de a cincea serie de negocieri între europeni şi americani va avea loc săptămâna viitoare, la Bruxelles.
„Fac un apel aici, la Comisie, pentru suspendarea acestor negocieri. Nu se poate negocia într-un moment în care un astfel de proiect este atât de controversat în Europa„, a spus el, în cadrul unei dezbateri la postul de televiziune francez LCI cu principalul său adversar Jean-Claude Juncker (PPE, conservator).
„Este un nou semn de o anumită aroganţă din partea Comisiei”, a adăugat Schulz, criticându-l pe comisarul european pentru Comerţ, Karel de Gucht, care ignoră „această controversă enormă şi continuă să negocieze”.
„Dacă aş deveni preşedintele Comisiei, a declarat la rândul său Juncker, nu aş tine cont de aranjamentele de ultim moment”.
El s-a arătat „puţin surprins” în legătură cu faptul că se negociază chiar în ultimele zile ale campaniei electorale.
Cu toate acestea, fostul ministru luxemburghez este în favoarea încheierii TTIP, „pentru că este atât în interesul Statelor Unite şi al Europei, cât şi în interesul creşterii şi al locurilor de muncă”. „Dar, a adăugat el, nu se poate încheia un tratat cu Statele Unite, fără a se lua în considerare cele mai importante cerinţe europene”.
„Avem valori europene de apărat în acest gen de negocieri”, a subliniat Jean-Claude Juncker.
Acordul transatlantic de liber-schimb suscită rezerve, în special din partea parlamentarilor europeni care denunţă opacitatea sa şi se tem că va slăbi normele europene sanitare, de mediu şi sociale.
În opinia lui Martin Schulz, preşedintele Parlementului European, este „în discuţie viitorul relaţiei noaste cu Statele Unite, iar, fără respectarea valorilor noastre, standardelor sociale, de mediu, ecologice, protejării consumatorilor şi datelor, nu va exista un acord cu americanii”.
TTIP vizează să elimine barierele comerciale între cele două continente şi să reducă obstacolele existente în schimburile de bunuri şi servicii între Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite. UE speră ca negocierile să fie finalizate anul viitor, înainte de încheierea celui de-al doilea mandat al preşedintelui american Barack Obama.