- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mărturii cutremurătoare despre momentul catastrofei de la centrala Fukushima: Angajaţii vorbesc despre disperarea care i-a cuprins
Compania japoneză TEPCO ce exploatează centrala de la Fukushima a publicat declaraţiile angajaţilor care povestesc momentele de disperare de după cutremurul urmat de tsunami, ce a provocat catastrofa nucleară de la această centrală.
Mărturii cutremurătoare despre momentul catastrofei de la centrala Fukushima: Angajaţii vorbesc despre disperarea care i-a cuprins (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
În cadrul unei audieri pe tema catastrofei, un şef operator care exercita controlul într-o sală a descris modul în care au pâlpâit luminile pe tabloul de bord înainte de a se stinge definitiv în ziua accidentului, la 11 martie, în timp ce iluminarea principalei camere s-a întrerupt, potrivit unui raport interimar dat publicităţii vineri de TEPCO.
"Mi-am dat seama că zona a fost lovită de un tsunami în momentul în care unul dintre angajaţi a intrat grăbit în încăpere strigând: "apa de mare este pe punctul de a ajunge!", a declarat şeful operator.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
"Eram complet pierdut după întreruperea curentului", a declarat el. "Alţi angajaţi păreau îngrijoraţi. S-au certat şi unul dintre ei a întrebat: există vreun motiv să rămânem dacă nu putem face nimic pentru a controla" reactoarele?
"M-am plecat şi i-am implorat să rămână".
Cutremurul cu magnitudinea 9 şi tsunami care a urmat au paralizat sistemul electric şi de răcire al centrale, provocând cea mai gravă criză nucleară din lume după cea de la Cernobîl, în urmă cu 25 de ani.
Raportul interimar, primul care prezintă mărturiile angajaţilor, a descris şi tentativele de eliberare a presiunii din incinta de securitate a unui reactor, prin deschiderea manuală a unei valve de ventilaţie pentru a se evita o fisiune cu consecinţe catastrofale.
Operatorii au evocat, de asemenea, condiţiile de muncă deplorabile în care au încercat să stabilizeze centrala nucleară.
"Am suportat numeroase replici şi de mai multe ori a trebuit să ne refugiem pe deal în disperare de cauză, cu măştile pe faţă", temându-ne de un tsnumai, a povestit un alt angajat.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO