Mărturiile cutremurătoare ale supravieţuitorilor lagărului de la Auschwitz la 75 de ani de la eliberare. „Îmi amintesc când erau aruncaţi în cuptoare”

La comemorarea a 75 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz, supravieţuitorii celui mai mare lagăr de exterminare trimit un avertisment lumii despre pericolul repetării istoriei.

Urmărește
2360 afișări
Imaginea articolului Mărturiile cutremurătoare ale supravieţuitorilor lagărului de la Auschwitz la 75 de ani de la eliberare. „Îmi amintesc când erau aruncaţi în cuptoare”

Mărturiile cutremurătoare ale supravieţuitorilor lagărului de la Auschwitz la 75 de ani de la eliberare. „Îmi amintesc când erau aruncaţi în cuptoare”. Sursă foto: Profimedia

În cadrul comemorării a 75 de ani de la eliberarea lăgărului de exterminare Auschwitz de către armata sovietică, supravieţuitorii cer sfârşitul indiferenţei în ceea ce priveşte ura faţă de semeni şi trimit un avertisment lumii despre pericolul repetării istoriei, relatează The Guardian.

Peste 3000 de persoane, printre care  200 de supravieţuitori de la Auschwitz au participat la eveniment. Participanţii s-au strâns la aşa-numita "Poartă a Morţii" de la intrarea în lagăr, locul unde peste un milion de evrei au fost ucişi, în unul dintre cele mai mari genocide din istorie, al Doilea Război Mondial. 

Evenimentul la care au participat lideri din lumea întreagă, s-a concentrat pe cei peste 200 de supravieţuitori ai atrocităţilor naziste, pe poveştile tragice ale acestora, care rămân un exemplu de forţă spirituală. Şase milioane de evrei au fost exterminaţi în timpul celui de-al Dilea Război Mondial dintre care 1,5 milioane erau copii. 

Marian Turski, unul dintre supravieţuitorii de la Auschwitz, prezent la eveniment, avea 18 ani când a fost deportat în lagărul de concentrare. Mesajul său adresat lumii întregi este că celor 10 porunci din Biblie ar trebui adăugată una nouă "Să nu fi indiferent", a spus acesta, căci altfel istoria de la Auschwitz se va repeta.

Bat-Sheva Dagan, o poloneză de origine israeliană care a trecut prin ororile de la Auschwitz, s-a întrebat adesea ce a fost mai umilitor, numărul tatuat pe braţ de armata nazistă, sau momentul în care a fost rasă în cap pentru ca părul ei să fie folosit la umplut saltele. 

"Nu există cuvinte pentru a descrie maniera în care demnitatea umană a fost călcată în picioare", a afirmat aceasta.

Leiza Baker a ajuns la Auschwitz pe când avea opt ani, odată cu prizonieri de etnie romă. Ea declară că 90% dintre cele 23.000 de persoane de etnie romă şi sinti, au fost exterminate în lagărul din nordul Poloniei.

Aceasta a povestit momentul în care naziştii au dat foc unei zone extinse din interiorul lagărului şi cum a văzut trupuri umane care erau aruncate într-o groapă imensă.

"Mă gândeam pe atunci, copil fiind, că probabil au rămas fără gaz din moment ce soldaţii au început să ardă oameni de vii", a afirmat Baker.

David Marks în vârstă de 91 de ani, de origine română din Şimleul Silvaniei a pierdut 35 de membrii ai familiei la Auschwitz.

"Ne dorim ca generaţiile viitoare să ştie prin ceea ce am trecut ca să nu se mai întâmple niciodată", a spus bărbatul care acum trăieşte în Conneticut.

Tova Friedman avea cinci ani când a devenit prizonieră la Auschwitz.

"Sunt cea mai tânără supravieţuitoare din cei patru copii care au scăpat cu viaţă din lagăr. Doar patru au supravieţuit din cei 5000 de copiii care au fost capturaţi de armata nazistă, din satul meu. Simt că reprezint toţi copii care au pierit la Auschwitz, îmi amintesc când erau aruncaţi în cuptoare", mărturiseşte Friedman

Hirsz Litmanowicz a fost închis la Auschwitz la vârsta de 12 ani.

"M-am aflat printre cei 11 copii selectaţi de doctorul Mengele şi alţi medici, care voiau să ştie efectele hepatitei B la oameni. Îmi amintesc că ne-au infectat cu hepatita B. Îi intrebam mereu de ce ne aflam acolo, însă nu ne dădea nimeni vreun motiv sau ce urma să se întâmple cu noi", şi-a amintit Litmanowicz.

Rabinul Naftali Schiff, directorul şi fondatorul organizaţiei britanice care a colaborat cu Fundaţia Auschwitz-Birkenau pentru a aduce o mare parte dintre supravieţuitori la evenimentul de comemorare din Polonia şi-a exprimat speranţa că umanitatea are puterea de construi o lume mai bună. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici