MAS: Autorităţile filipineze au descoperit o dronă subacvatică chinezească

  • Autorităţile filipineze au anunţat că investighează o dronă subacvatică suspectă care se crede că este a Chinei, găsită în apele din apropiere de Republica Filipine.
  • Dispozitivul, descoperit sâmbătă de pescarii locali, a fost predat Marinei pentru o examinare ulterioară, scrie Army Recogniti.
Urmărește
19366 afișări
Imaginea articolului MAS: Autorităţile filipineze au descoperit o dronă subacvatică chinezească

MAS: Autorităţile filipineze au descoperit o dronă subacvatică chinezească

Potrivit raportului poliţiei filipineze, trei pescari au găsit drona la aproape 9 km de coasta San Pascual, din regiunea Masbate. Dispozitivul, marcat cu codul HY-119, se afla la suprafaţa apei când a fost găsit de pescari, notează Monitorul Apărării.

Drona de mărimea unei torpile (2 m), galbenă, este echipată cu o antenă şi un dispozitiv de recunoaştere, au mai transmis filipinezii. Se pare că specialiştii ar fi spus că acest dispozitiv este o dronă chinezească. Deşi aceasta nu era înarmată, autorităţile filipineze au subliniat că există anumite preocupări de securitate naţională în urma descoperirii acesteia.

Drona este un „Sea Wing” de fabricaţie chinezească, un vehicul subacvatic dezvoltat de Instituţia Chineză de Oceanologie pentru a spori flota de submarine din China, care poate atinge o adâncime de peste 6,4 km, depăşind recordul mondial în acest sens. Poate detecta şi urmări submarinele inamice, notează Monitorul Apărării.

Prezenţa dronei în apropiere de Filipine ar putea sublinia interesul în creştere al Beijingului faţă de apele filipineze. Cel mai probabil, a desfăşurat operaţiuni de cartografiere pe fundul mării, pregătindu-se de o posibilă dislocare a unui submarin în regiune, mai spun experţii.

Contraamiralul Roy Vincent Trinidad, purtătorul de cuvânt al Marinei filipineze în chestiunile legate de Marea Filipinelor de Vest, a declarat că nu sunt preocupaţi de drona subacvatică, explicând cum culoarea sa strălucitoare este concepută pentru a o face vizibilă din aer.

„Trebuie să facem o analiză suplimentară pentru a determina de unde provine, care este scopul său şi ce făcea acolo”, a spus Trinidad reporterilor.

„De obicei, culori aprinse, cum ar fi galben, roşu, portocaliu, acestea sunt pentru cercetare ştiinţifică sau pentru pescuit, cum ar fi urmărirea băncilor de peşti în scopuri de pescuit. Sunt concepute pentru a fi văzute din aer”, a adăugat el.

Prezenţa suspectei drone chinezeşti ridică, însă, întrebări mai ample despre stabilitatea regională şi conştientizarea maritimă. Specialiştii subliniază importanţa creşterii gradului de conştientizare a domeniului subacvatic pentru a contracara ameninţările emergente.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici