Masa în oraş, un „lux” pe care pandemia de COVID-19 nu îl mai permite. De azi, restaurantele din New York se închid la interior
Adio mese în restaurant. Locuitorii din New York nu mai pot ieşi la cină în oraş. Guvernatorul a luat decizia de a opri servirea meselor în interiorul restaurantelor în speranţa că răspândirea virusului SARS-CoV-2 va fi redusă. Măsura a intrat astăzi în vigoare, iar proprietarii localurilor au fost deloc încântaţi.
„Asta nu e pentru că te îmbolnăveşti în restaurante. Acest lucru se datorează faptului că nu putem controla oamenii să stea departe unul de celălalt”, spune Gianna Cerbone, proprietar de restaurant.
„Nu m-am simţit confortabil când am auzit că părinţii mei mănâncă în mod regulat în interior, aşa că înţeleg. Dar este doar un moment dificil”, consideră Mike Sadolinski.
Guvernatorul a spus că pune capăt meselor din interior din cauza creşterii spitalizărilor în cele cinci cartiere şi a creşterii ratei de transmitere.Vestea a venit în timp ce Asociaţia Restaurantului din New York spunea că 54% dintre restaurante nu cred că vor supravieţui în următoarele şase luni fără ajutor federal. Unul din şase restaurante din New York au închis deja. Guvernatorul a insistat că restaurantele pot face totuşi bani din mese în aer liber, mâncare şi livrare. El a subliniat, de asemenea, că pierderile lor sunt şi pierderile sale din impozitul pe vânzări de stat.
„Pentru fiecare dolar pe care îl pierde o afacere, pierdem un procent. Deci calibrarea noastră reprezintă cât mai multă activitate economică în ceea ce priveşte sănătatea publică şi riscul”, a declarat Andrew Cuomo, guvernator New York.
Oficialii statului au descoperit că 74% din numărul de infectări se datorează adunărilor gospodăreşti şi 1.43% celor din baruri şi restaurante. Ieşirile în spaţii închise din oraş sunt considerate a cincea cauză de infecţii. Saloane de coafură şi unităţi de îngrijire personală au o marjă de 0,14%, iar sălile de sport, 0,06%. Ele vor avea permisiunea de a rămâne deschise.