- Home
- Externe
- JOHANNESBURG , (17.08.2012, 09:16)
- Valentin Vidu - Mediafax ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Masacru în Africa de Sud: Peste 30 de persoane au murit în urma unor confruntări la mina din Marikana
Peste 30 de persoane au fost ucise joi, poliţia deschizând focul împotriva unor mineri înarmaţi aflaţi în grevă la mina de platină Lonmin din Marikana, în cadrul uneia dintre cele mai sângeroase intervenţii în Africa de Sud de la prăbuşirea apartheidului, în 1994, şi până în prezent.
Urmărește
1256 afișări
Masacru în Africa de Sud: Peste 30 de persoane au murit în urma unor confruntări la mina din Marikana (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Treizeci şi şase de persoane au fost ucise, potrivit sindicatului miner NUM, în timp ce ministrul pentru Poliţie Nathi Mthethwa a declasrat că este vorba despre "peste 30" de persoane. Aceste bilanţuri, prezentate vineri dimineaţa, se adaugă celor zece victime ale unor violenţele care au avut loc de duminică la aceasă mină, unde câteva sute de grevişti cer măriri de salarii importante.
"Din câte îmi amintesc, nu am mai văzut nimic de o asemenea amploare" de la prăbuşirea apartheidului şi instalarea unui regim democratic în 1994, a declarat pentru AFP Daniel Silke, un analist în domeniul ştiinţelor sociale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
"Eu cred că acesta este un semn al unei mari tensiuni sociale în Africa de Sud", marcată de rivalităţi violente între sindicate, a adăugat el.
Poliţia a deschis focul joi duipă-amiază asupra unui grup de mineri înarmaţi cu macete, bâte, bare de fier şi arme de foc. Aceştia refuzau să se disperseze, după ce au respins un ultimatum din partea conducerii minei, care le-a transmis ordinul să reia munca, sub ameninţarea concedierii.
Potrivit unor surse concordante, această intensificare a violenţelor a fost provocată în parte de unele poziţii exagerate exprimate de către Sindicatului AMCU, disident în cadrul puternicului Sindicat NUM, care le-a promis minerilor negocierea unei triplări a salariilor.
"Viaţa oamenilor s-a ameliorat foarte puţin în ultimele decenii, iar Guvernul nu a fost capabil să facă faţă acestei frustrări", subliniază Slike.
Ministrul pentru Poliţie, aparent foarte afectat, a criticat dur această adevărată explozie de violenţă, subliniind că forţele de ordine au negociat timp de trei zile cu greviştii.
"Acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple. Am insistat întotdeauna asupra faptului că avem legi în această ţară, care le permit oamenilor să facă grevă, să se reunească pentru a manifesta, iar noi credem că oamenii nu trebuie să ignore aceşti stâlpi ai sistemului nostru (...). Este o situaţie teribilă pentru toată lumea", a spus el.
Anterior, un purtător de cuvânt al poliţiei a declarat, la locul incidentelor, că forţele de ordine nu au avut altă opţiune. "Poliţia a fost atacată în mod laş de către un grup care a recurs la diverse arme, inclusiv arme de foc. Poliţiştii, pentru a îţi proteja viaţa, aflîndu-se deci în situaţie de legitimă apărare, au fost nevoiţi să răspundă prin forţă", a declarat el.
Preşedintele sud-african Jacob Zuma a criticat, de asemenea, aceste violenţe. "Noi credem că există suficient loc în sistemul nostru democratic pentru ca diferendele să fie soluţionate prin dialog, fără încălcarea legii sau violenţe", a subliniat el.
"Am dat instrucţiuni oficialilor din cadrul forţelor de ordine să facă totul pentru a relua controlul asupra situaţiei şi pentru a aduce autorii violenţelor în faţa justiţiei", a adăugat şeful statului.
Joi dimineaţa, câteva sute de bărbaţi înarmaţi s-au regrupat în afara minei. Schimburi de tiruri au început după câteva ore de negocieri, în circumstanţe care urmează să fie stabilite de către o anchetă.
Violenţele au început vineri, pe 10 august, după ce sute de mineri din subteran au lansat o grevă. Unii, încurajaţi de către micul sindicat AMCU, reclamau o sumă de 12.500 de ranzi pe lună (aproximativ 1.250 de euro), reprezentând mai mult de o triplare a salariului lor actual, care este de aproximativ 4.000 de ranzi pe lună (aproximativ 400 de euro pe lună).
În acel moment au izbucnit confruntări între susţinătorii celor două sindicate. Zece persoane au fost ucise, inclusiv doi poliţişti.
Joi seara, preşedintele minei Lonmin, Roger Phillimore, a pus în mod implicit responsabilitatea confruntărilor sângeroase pe seama forţelor de ordine.
"Poliţia sud-africană era însărcinată cu asigurarea ordinii şi securităţii pe teren încă de la începutul violenţelor dintre sindicate rivale, în acest sfârşit de săptămână", declara Phillimore, citat într-un comunicat.
"Este de la sine înţeles că deplângem profund aceste decese, în cadrul a ceea ce este, în mod clar, un caz de ordine publică, mai degrabă decât un conflict social", adăuga el.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe