Masacrul de la Srebreniţa: Opt persoane, puse sub acuzare pentru prima dată în Serbia

Opt persoane au fost inculpate în Serbia, în cazul masacrului de la Srebreniţa care a avut loc în Bosnia în 1995, fiind prima dată când un tribunal sârb pune sub acuzare persoane responsabile de uciderea a mii de oameni de religie musulmană, informează BBC News online.

Urmărește
203 afișări
Imaginea articolului Masacrul de la Srebreniţa: Opt persoane, puse sub acuzare pentru prima dată în Serbia

Opt persoane, puse sub acuzare pentru prima dată în Serbia, în cazul masacrului de la Srebreniţa (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

Procurorii din Serbia care investighează crimele de război au pus sub acuzare, joi, opt persoane în cazul masacrului de la Srebreniţa, considerat cea mai mare atrocitate produsă în Europa după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, fiind acuzate de uciderea a sute de bărbaţi bosnieci într-o singură zi într-o clădire de depozitare din apropierea localităţii Srebreniţa.

Este pentru prima dată când un tribunal sârb a pus sub acuzare persoane responsabile de masacrarea a celor 8.000 de persoane de religie musulmană, acţiune condusă de forţele bosniaco-sârbe.

Autorităţile din Bosnia şi o curte internaţională din Haga au desfăşurat anterior acţiuni de urmărire penală. Bărbaţii care au fost puşi sub acuzare joi aparţin unei unităţi speciale din cadrul poliţiei bosniaco-sârbe care operau în estul localităţii Kravica atunci când a avut loc masacrul comis în urma cu 20 de ani.

Ei sunt acuzaţi că au strâns victimele într-o clădire de depozitare unde le-au ucis cu arme şi grenade într-un atentat care s-a desfăşurat pe parcursul unei nopţi întregi, potrivit declaraţiei date de procuratură. Printre cei puşi sub acuzare se află comandantul unităţii, Nedeljko Milidragovici, cunoscut ca "Nedjo Măcelarul", acuzat că ar fi dat ordinul de a fi ucişi toţi acei oameni, declarând că "nimeni nu va scăpa în viaţă de aici".

Nedeljko Milidragovic este acuzat deja de genocid în Bosnia, dar i s-a permis să trăiască liber în Serbia din cauză că nu există un acord de extrădare între aceste două ţări, potrivit corespondentului BBC în Belgrad. Dar el a fost arestat în martie împreună cu alţi şapte suspecţi ca urmare a desfăşurării unei acţiuni comune între autorităţile din Serbia şi Bosnia.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei opt bărbaţi ar putea primi sentinţe de până la 20 de ani. Deja 14 persoane au fost condamnate de Tribunalul penal internaţional al ONU pentru fosta Iugoslavie din Haga, persoane care au avut legături în cazul masacrului de la Srebreniţa.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici