Masacrul din Burkina Faso produs de Al-Qaida: 600 de morţi, dublu faţă de estimările anterioare

Până la 600 de persoane au fost împuşcate mortal în câteva ore de militanţi legaţi de Al-Qaida într-un atac din august asupra unui oraş din Burkina Faso, potrivit unei evaluări de securitate a guvernului francez, care aproape dublează numărul morţilor menţionat în rapoartele anterioare, scrie CNN.

Urmărește
102 afișări
Imaginea articolului Masacrul din Burkina Faso produs de Al-Qaida: 600 de morţi, dublu faţă de estimările anterioare

Noua cifră ar face ca atacul, în care civilii au fost împuşcaţi mortal în timp ce săpau tranşee pentru a apăra oraşul izolat Barsalogho, să fie unul dintre cele mai mortale atacuri individuale din Africa din ultimele decenii.

Militanţii din Jama'at Nusrat al-Islam wal-Muslimin (JNIM), o filială a al-Qaeda cu sediul în Mali şi activă în Burkina Faso, au deschis focul metodic în timp ce pătrundeau pe motociclete în împrejurimile oraşului Barsalogho şi au împuşcat sătenii, potrivit mai multor înregistrări video ale atacului din 24 august postate de conturi pro-JNIM pe reţelele de socializare. Mulţi dintre morţi erau femei şi copii, iar imaginile sunt punctate de sunetul focurilor de armă automată şi de ţipetele victimelor care sunt împuşcate în timp ce se pare că încearcă să se prefacă moarte.

În cazul în care estimarea guvernului francez se confirmă, numărul îngrozitor de morţi ar marca un moment neobişnuit de brutal în Sahel, o zonă din ce în ce mai lipsită de lege din Africa de Vest, situată la sud de Sahara, unde proiectele de securitate conduse de armatele americană şi franceză au avut dificultăţi în a încetini marşul jihadiştilor. O serie de lovituri de stat în Mali, Burkina Faso şi Niger au dus la plecarea forţelor franceze şi americane. Mercenarii ruşi chemaţi de junte pentru a le consolida controlul au lăsat în schimb un vid în care jihadiştii au prosperat, se arată în evaluarea dată CNN de un oficial francez din domeniul securităţii.

Organizaţia Naţiunilor Unite a estimat iniţial că numărul morţilor a fost de cel puţin 200. JNIM a declarat că a ucis aproape 300 de persoane, dar a susţinut că a vizat membri ai miliţiilor afiliate armatei, mai degrabă decât civili, potrivit unei traduceri realizate de Site Intelligence Group, citată de Reuters.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici