Produsul intern brut a scăzut cu 1,4% pe o bază anuală în primele trei luni din 2022, a anunţat joi Departamentul de Comerţ al SUA, în scădere semnificativă faţă de creşterea de 6,9% înregistrată în trimestrul patru din 2021.
Aceasta marchează prima contracţie a celei mai mari economi a lumii de la jumătatea anului 2020, când carantina pentru combaterea Covid-19 a redus activitatea.
PIB-ul a fost tras în jos de un deficit comercial în creştere, care a atins un nivel record în martie, pe măsură ce volumele şi preţurile importurilor au crescut. Exporturile au scăzut cu 5,9%, iar importurile au crescut cu 17,7%, ceea ce a făcut ca exporturile nete să genereze o scădere de 3,2 puncte procentuale a PIB-ului global, a declarat Aneta Markowska de la Jefferies. O scădere calculată pe un an de 0,8% a stocurilor întreprinderilor a afectat, de asemenea, PIB-ul.
Contracţia surprinzătoare şi inflaţia în creştere reprezintă o provocare pentru preşedintele american Joe Biden şi pentru democraţi în perspectiva alegerilor de la jumătatea mandatului din noiembrie. Joi, Biden a dat vina pe „factori tehnici” pentru cifrele economice slabe.
„Economia americană – alimentată de familiile muncitoare – continuă să fie rezistentă în faţa provocărilor istorice”, a spus el, adăugând: „SUA ditr-o poziţie de putere se confruntă cu provocările Covid-19 în întreaga lume, invazia lui Putin în Ucraina şi inflaţia globală”
Datele vin în contextul în care există temeri că în viitorul apropiat ar putea urma o recesiune. Deutsche Bank a tras un semnal de alarmă la începutul lunii aprilie când a fost prima bancă importantă care prevestea că SUA urmează să intre într-o recesiune „moderată”. Acum, aceeaşi bancă avertizează că declinul economiei va fi unul mult mai adânc din cauza măsurilor adoptate de Sistemul federal de rezerve al Statelor Unite de a combate nivelul ridicat al inflaţiei.