,,Măştile” extremei drepte ar urma să cadă cu ocazia alegerilor europene din iunie

  • Partidele de dreapta radicală, care se află într-o poziţie favorabilă pentru alegerile europene din iunie, rămân profund periculoase, scriu cercetătorii Hector de Rivoire şi Arthur de Liedekerke în cotidianul Le Monde.
  • Acest lucru este justificat de faptul că partidele extremiste de dreapta au o simpatie pentru Rusia.
Urmărește
1004 afișări
Imaginea articolului ,,Măştile” extremei drepte ar urma să cadă cu ocazia alegerilor europene din iunie

,,Măştile” extremei drepte ar urma să cadă cu ocazia alegerilor europene din iunie

Sondajele recente indică faptul că grupările extremiste de dreapta la nivel european se află pe un tren ascendent, notează cei doi cercetători în articolul publicat în publicaţia franceză Le Monde. Aceştia sunt de părere că viitoarele alegeri, care vor avea loc în perioada 6-9 iunie în ţările europene, ar urma să permită îndepărtarea „măştilor” extremei drepte.

Astfel de grupări de dreapta radicală nu sunt omogene pe continental european, însă sistemul lor de valori şi retorica au elemente comune. În retorica lor, acestea proclamă, de cele mai multe ori, o viziune conservatoare, eurosceptică şi naţionalistă.

Partidele de extremă dreapta din Italia, Franţa sau Olanda marşau, înainte, pe ideea ca aceste ţări să părăsească Uniunea Europeană.

În ultimii ani, pe măsură ce au avut loc diverse tipuri de alegeri în ţările europene, partidele de extremă dreapta şi-au schimbat retorica, din dorinţa de a obţine o victorie electorală şi, implicit, o mai mare popularitate în rândul electoratului. Potrivit celor doi cercetători, multe dintre ele recunosc astăzi nevoia de a aborda probleme strategice la scară continentală, atât managementul imigraţiei, cât şi sprijinirea politicilor pronataliste.

Potrivit analizei celor doi experţi, citată de Euractiv, grupurile de dreapta radicală din Europa au luat notă de opinia publică şi, deşi rămân diferenţe semnificative, s-ar putea crede că aceste partide au făcut schimbări în soluţiile propuse pentru problemele europene.

Simpatiile pro-Kremlin nu au dispărut

Cu toate acestea, nu toate grupările de dreapta radicală au abandonat retorica pro-rusă şi, implicit, sfidează direcţia europeană. De exemplu, democraţii suedezi (SD) par a fi abandonat ideea unui „Swexit” în 2019, dar propunerea a revenit în atenţia publică în luna februarie, într-un articol al lui Jimmie Akesson, liderul SD.

Michel Barnier, fost comisar european şi negociator şef responsabil de Brexit, nu s-a înşelat desemnând, pe 20 februarie, aceste partide ca doritoare de a transforma UE într-o „o simplă uniune internaţională”. Aceasta este realitatea conceptului de „Europa à la carte” dorit de şeful listei Adunării Naţionale din Franţa la alegerile din 9 iunie, Jordan Bardella.

În urmă cu doi ani, Adunarea Naţională din Franţa a făcut din alianţa militară cu Rusia vârful de lance al programului său de apărare.

Astăzi, Partidul Austriac al Libertăţilor (Freiheitliche Partei Österreichs) şi Alternativa pentru Germania îşi manifestă în mod deschis simpatiile pro-Kremlin. Deşi priorităţile acestor grupuri nu sunt dictate de Rusia, interesele lor iliberale converg, conchid cei doi cercetători.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici