Măsura care vrea să îi determine pe fumători să renunţe la viciu: Pachete "simple" de ţigări, acoperite cu avertismente, în magazinele din Australia - FOTO

Fumătorii din Australia găsesc în magazine, începând din acest weekend, pachetele de ţigări cu ambalaj simplu, fără culori sau elemente vizuale care să distingă brandul şi imprimate cu fotografii dure menite să avertizeze asupra riscurilor presupuse de fumat.

Urmărește
11699 afișări
Imaginea articolului Măsura care vrea să îi determine pe fumători să renunţe la viciu: Pachete "simple" de ţigări, acoperite cu avertismente, în magazinele din Australia - FOTO

Pachetele "simple" de ţigări, acoperite cu avertismente, au apărut în magazinele din Australia (Imagine: Shutterstock)

Primele pachete cu ambalaj uniformizat, corespunzător legislaţiei dure anti-fumat din Australia, au început să apară în această săptămână în magazine, transmite Bloomberg.

Denumirile brand-urilor sunt imprimate în acelaşi font indiferent de marcă, pe fond de culoare "maro închis mohorât", specificată în legea avizată în luna august de Înalta Curte de la Canberra. Pe pachete sunt afişate imagini violente menite să ilustreze efectele medicale ale fumatului. Legea impune ca cel puţin 75% din "faţa" unui pachet să fie acoperită cu astfel de imagini. Pentru cealaltă parte a pachetului, 90% din suprafaţă este rezervată avertismentelor.

Proprietarii de magazine sunt obligaţi să ţină pachetele de ţigări în dulapuri de culoare albă, fără elemente vizuale distinctive, în locuri greu de observat pentru clienţi.

Guvernele din Marea Britanie, Noua Zeelandă, Turcia şi Uniunea Europeană analizează proiecte asemănătoare, în timp ce justiţia din Statele Unite a blocat în luna august primul proiect de lege care viza modificarea pentru prima dată în 20 de ani a avertismentelor de pe pachete privind efectele medicale ale fumatului.

Comisia Europeană se pregăteşte să revizuiască directiva privind ambalajele ţigaretelor şi urmează să propună un proiect în această toamnă, propunerile fiind foarte asemănătoare cu legislaţia adoptată în Australia.

Principalele propuneri lansate în dezbatere publică de către CE se referă la introducerea unor ambalaje generice sau fără însemne grafice, în locul celor actuale, ceea ce presupune eliminarea tuturor formelor de prezentare a mărcii - mărci comerciale, logo-uri etc, cu excepţia numelui de marcă. Pachetele de ţigarete ar urma astfel să aibă o culoare neutră standard, cu excepţia avertismentelor de sănătate obligatorii, scopul Comisiei Europene fiind ca pachetele să devina neatractive, iar avertismentele, care ar trebui să acopere 75% din suprafaţa ambalajului, ar urma să iasă mai mult în evidenţă, reducând astfel incidenţa fumatului.

Înalta Curte din Australia a publicat vineri motivarea deciziei din august, care devine astfel aplicabilă. Companiile au contestat legislaţia pe motiv că guvernul le-ar fi confiscat în mod ilegal proprietatea intelectuală fără compensaţii financiare echivalente.

Cei şapte judecători, care au respins contestaţia companiilor cu o majoritate de 6 la 1, au motivat vineri că argumentele companiilor sunt nevalide, din moment ce guvernul nu are de câştigat beneficii financiare prin îndepărtarea identităţii vizuale a brandurilor de ţigarete de pe pachete. Astfel, compensaţiile financiare ar fi nejustificate, iar legea valabilă, potrivit magistraţilor.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că va supraveghea atent respectarea noii legislaţii, care are ca scop descurajarea fumatului, în special în rândul tinerilor.

Comercianţii de tutun şi ţigarete consideră că legea nu va avea un efect semnificativ, deoarece ambalajul contează foarte puţin pentru fumători.

În Australia, piaţa tutunului şi ţigaretelor este estimată la 10 miliarde de dolari pe an.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici