Vulcanul Vezuviu a erupt în anul 79, mii de oameni fiind ucişi de cea mai catastrofală erupţie din istoria europeană. Oraşul Herculaneum a fost acoperit complet de materie vulcanică, mulţi dintre locuitorii săi fiind pur şi simplu îngropaţi de vii.
O echipă de cercetători a analizat rămăşiţele uneia dintre victime, descoperită în oraş, în anii 1960, scrie BBC.
Un studiu publicat, joi, în Jurnalul de Medicină New England, susţine că fragmente dintr-un material sticlos şi negru au fost extrase din craniul victimei.
Cercetătorii din spatele studiului susţin că materialul de culoare neagră reprezintă rămăşiţele vitrificate ale unui creier uman.
Vitrificarea este procesul prin care o materie este supusă unei temperaturi extrem de ridicate, apoi răcită subit, astfel transformând materialul în sticlă.
„Preservarea rămăşiţelor antice ale creierului reprezintă o descoperire extrem de rară”, a declarat Pier Paola Petrone, un antropolog criminalist de la Universitatea Federico II din Napoli şi autorul principal al studiului. „Aceasta este prima dată când descoperim rămăşiţele vitrificate ale unui creier uman”, a continuat antropologul.
Victima se presupune a fi un bărbat, cu vârsta cuprinsă între 20 şi 25 de ani, acesta fiind găsit „întins pe un pat de lemn, îngropat de cenuşă vulcanică”, în Herculaneum. Bărbatul a fost cel mai probabil ucis pe loc de erupţia vulcanului, a adăugat Petrone.