Măsurile de distanţare socială ar putea continua până în 2022. „Estimarea că pandemia va lua sfârşit în vara anului 2020 nu este corectă”
Analiza, publicată în jurnalul Ştiinţa, concluzionează că o carantină impusă doar o singură dată nu va fi suficientă pentru a ţine sub control pandemia şi că noile valuri ar putea fi mai grave decât cel existent dacă restricţiile nu continuă.
Unul dintre scenariile sugerate de cercetători presupune că o reapariţie a Covid-19 ar putea avea loc în 2025, în cazul în care un vaccin sau tratament eficient nu este realizat.
Marc Lipsitch, profesor epidemiolog la Harvard şi unul dintre autorii studiului, spune că „infecţiile se răspândesc atunci când este vorba despre două aspecte: oameni infectaţi şi oameni vulnerabili”. „În cazul în care nu va avea loc o imunizare colectivă uriaşă, majoritatea populaţiei va rămâne vulnerabilă”, a mai spus acesta.
„Estimarea că pandemia va lua sfârşit în vara anului 2020 nu este consistentă cu ceea ce ştim despre răspândirea infecţiilor”, a adăugat profesorul.
Numărul cazurilor de Covid-19 din următorii cinci ani, precum şi distanţarea socială de care este nevoie, depind în mod crucial de nivelurile curente ale infecţiei şi de cazul în care cei infectaţi vor dobândi imunitate. Autorii studiului au avertizat că acestea rămân marile nescunoscute ale pandemiei şi că o estimare precisă nu este posibilă.
Dacă imunitatea este permanentă, Covid-19 ar dispărea în cinci sau zeci ani după prima apariţie, mai sugerează studiul. Dacă oamenii au imunitate timp de un an, după cum este cazul în altor coronavirusuri, o epidemie anuală ar fi cel mai probabil rezultat, informează The Guardian.
Autorii studiului mai arată că o singură aplicare a măsurilor de carantinare ar rezulta în reapariţia noului coronavirus după ridicarea restricţiilor.