Materialul radioactiv dat dispărut în noiembrie a fost găsit abandonat în sudul Irakului

Materialul radioactiv "extrem de periculos" dat dispărut în Irak a fost găsit abandonat în apropierea unei benzinării, în sudul oraşului Zubair, a anunţat duminică un purtător de cuvânt al Ministerului irakian al Mediului, relatează Reuters online.

Urmărește
3187 afișări
Imaginea articolului Materialul radioactiv dat dispărut în noiembrie a fost găsit abandonat în sudul Irakului

Materialul radioactiv dat dispărut în noiembrie a fost găsit abandonat în sudul Irakului (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

Materialul respectiv - care a provocat temeri că, în cazul în care ajungea pe mâna grupării Statul Islamic (SI), putea fi folosit de către jihadişti în vederea producerii unor arme - nu a fost avariat şi nu există motive de îngrijorare cu privire la o contaminare radioactivă, a declarat Ameer Ali.

Reuters a scris săptămâna trecută că materialul a fost furat - în noiembrie - dintr-o instalaţie de depozitare a companiei americane de servicii în domeniul petrolier Weatherford situată în apropiere de Basra (sud).

Era neclar, imediat, cum a ajuns materialul în Zubair, un oraş situat la aproximativ 15 kilometri sud-vest de Basra.

"Un trecător a găsit dispozitivul radioactiv aruncat la Zubair şi a informat imediat forţele de securitate, care au trimis o echipă specială ce a recuperat dispozitivul", a declarat pentru Reuters Jabbar al-Saidi, şeful Comisiei de Securitate din cadrul Consiliului provincial Basra.

"În urma unei verificări iniţiale, pot să confirm că dispozitivul este 100% intact şi că nu există nicio îngrijorare cu privire la o contaminare radioactivă", a subliniat el.

Materialul, care utilizează raze gamma pentru depistarea unor defecte în materiale folosite în fabricarea conductelor de petrol şi gaze, în cadrul unui proces cunoscut sub numele de radiografie gamma industrială, este proprietatea companiei SGS Turkey, cu sediul la Istanbul, potrivit unor documente şi oficiali.

Materialul este considerat o sursă radioactivă de categoria a doua de către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), ceea ce înseamnă că, în cazul în care nu este stocat corespunzător, ar putea afecta în mod permanent o persoană aflată în imediata apropiere timp de câteva minute până la câteva ore şi că o expunere de la câteva ore la câteva zile poate fi fatală.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici