McCain a pierdut lupta cu YouTube în legătură cu spoturile sale electorale

John McCain a pierdut lupta cu YouTube, după ce site-ul controlat de Google şi-a menţinut decizia privind retragerea spoturilor electorale ale candidatului republican la Casa Albă deoarece acestea conţineau melodii protejate de copyright, informează Brand Republic.

13 afișări
Imaginea articolului McCain a pierdut lupta cu YouTube în legătură cu spoturile sale electorale

McCain a pierdut lupta cu YouTube în legătură cu spoturile sale electorale (Imagine: Mediafax Foto)

Videoclipurile electorale ale lui John McCain au fost foarte des înlăturate de pe YouTube, în urma reclamaţiilor potrivit cărora acestea utilizau clipuri protejate de copyright din dezbaterile TV sau melodii pentru a căror folosire candidatul republican nu obţinuse permisiunea deţinătorilor drepturilor.

Echipa lui John McCain a cerut site-ului de video-sharing să revizuiască modalitatea prin care înlătură de pe pagina electronică videoclipurile politice acuzate de încălcarea drepturilor de autor printr-o scrisoare trimisă de Trevor Potter, avocatul lui McCain.

Scrisoarea, adresată directorilor executivi ai YouTube, inclusiv lui Chad Hurley, co-fondator al site-ului, susţinea că YouTube acţionează prea repede atunci când e vorba de eliminarea videoclipurilor acuzate de încălcarea drepturilor de autor. Potter susţine că nu toate videoclipurile electorale ale lui John McCain încalcă copyright-ul şi că republicarea acestora durează circa 10-14 zile, perioadă mult prea lungă având în vedere că alegerile din Statele Unite au loc peste trei săptămâni. "Zece zile înseamnă o viaţă în cadrul unei campanii electorale şi nu există o justificare pentru împiedicarea accesului poporului american la videoclipuri de campanie importante în această perioadă", spune el.

"Înţelegem că YouTube primeşte prea multe videoclipuri şi prea multe notificări pentru a putea întreprinde investigaţii amănunţite în toate cazurile. Însă credem că s-ar consuma puţine resurse - cu beneficii enorme - de către YouTube dacă ar realiza o revizuire legală completă pentru toate cererile de eliminare vizând videoclipurile postate din conturi controlate de campanii şi candidaţi politici", spune el.

YouTube a respins însă plângerile avansate de echipa de campanie a lui John McCain, avocatul său, Zahavah Levine, precizând că site-ul "încearcă să nu favorizeze categorii de conţinuturi prezente pe site în defavoarea altora şi să trateze corect toţi utilizatorii, indiferent dacă este vorba de indivizi, corporaţii sau candidaţi la funcţii publice".

Această mişcare a echipei lui McCain vine în contextul în care democratul Barack Obama a decis să renunţe la finanţarea publică, ce impune cheltuieli limitate la dimensiunea bugetului federal alocat. Prin renunţarea la finanţarea de stat pentru campanie, Obama a reuşit să colecteze sume importante din donaţii publice pe internet, în timp ce McCain, care a acceptat banii publici, a fost obligat să îşi limiteze cheltuielile de campanie.

Ambii candidaţi la funcţia prezidenţială au folosit noile medii online, comentatorii din Statele Unite desemnând actuala campanie electorală pentru Casa Albă sub numele "The YouTube Election". McCain şi Obama au amândoi canale dedicate pe YouTube, candidatul democrat devenind, săptămâna trecută, primul aspirant la Biroul Oval care a folosit publicitatea în jocuri video, în cadrul unui joc creat pentru consoleleXbox 360.

Intrând într-un mediu publicitar tot mai popular, campania lui Obama a cumpărat spaţii de reclamă în 18 jocuri video, inclusiv "Guitar Hero", "Burnout Paradise" şi "Madden 09".

Problemele lui McCain cu YouTube au apărut în urma unui material publicat de Wall Street Journal, care apreciază că publicitatea electorală de anul acesta ar putea fi cea mai negativistă de la începuturile televiziunii. Publicaţia precizează că John McCain nu numai că transmite mesaje mai sumbre decât Obama, ci şi că pierde mai mult în ochii electoratului din cauza acestora.

Recent, John McCain a lansat o reclamă TV prin care încerca să realizeze o legătură între Barack Obama şi radicalul William Ayers din Chicago din anii 1960, în cadrul unui demers prin care viza cimentarea ideii că democratul este "prea riscant pentru America".

Potrivit materialului din WSJ, John McCain a încercat să realizeze o legătură între reclamele negativiste şi problemele alegătorilor contemporani, fără a reuşi însă să rezoneze cu alegătorii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici