McCain apare alături de Bush, eveniment rar în campania electorală din SUA

Candidatul republican la alegerile prezidenţiale din SUA, John McCain, şi preşedintele George W. Bush au dat mâna în prezenţa presei marţi, la Phoenix, Arizona, pentru prima dată după aproape trei luni.

Urmărește
19 afișări
Imaginea articolului McCain apare alături de Bush, eveniment rar în campania electorală din SUA

McCain apare alături de Bush, eveniment rar în campania electorală din SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Bush a venit pentru a-l sprijini pe John McCain, participând la o strângere de fonduri pentru campania acestuia, un exerciţiu în care liderul american excelează.

Oficialii campaniei lui McCain, pentru care Bush, a cărui cotă de popularitate este la cel mai mic nivel, reprezintă un aliat stânjenitor, au ţinut să păstreze discreţia asupra evenimentului. Astfel, reuniunea de marţi de la Phoenix, iniţial programată la Centrul de conferinţe al oraşului, s-a desfăşurat în final în intimitatea unei reşedinţe private.

Strângerea de mână a celor doi, care nu a fost însoţită de nici un discurs, a avut loc la final, în timp ce Bush se pregătea să se îmbarce în avionul prezidenţial, Air Force One. Aceasta s-a petrecut în public, dar la o oră când majoritatea marilor canale de televiziune îşi difuzaseră deja jurnalul de seară.

Candidatul la învestitura democrată Barack Obama a ironizat această întâlnire "fără camere de luat vederi şi jurnalişti", în spatele "uşilor închise".

Înainte de aceasta Bush şi McCain au fost văzuţi împreună la 5 martie, când preşedintele şi-a exprimat oficial sprijinul faţă de senatorul de Arizona în timpul unei scurte ceremonii în grădina de la Casa Albă.

Întrebată despre rolul pe care intenţionează să îl joace preşedintele alături de McCain, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe Dana Perino, care pare să minimizeze rolul acestuia în campanie, a explicat că "nu va face nici mai mult, nici mai puţin decât se aşteaptă din partea lui pentru a contribui la alegerea republicanilor".

Într-un discurs rostit la Denver (Colorado) înaintea întâlnirii cu Bush, McCain s-a distanţat la rândul său faţă de administraţia actuală, apreciind că a sosit "timpul ca SUA să ofere exemplul la care lumea se aşteaptă din partea noastră, în tradiţia preşedinţilor americani care au acţionat pentru reducerea ameninţării nucleare pentru umanitate".

"Pentru a fi un lider eficient în secolul 21, nu este suficient să fii puternic. Trebuie să fim un model pentru ceilalţi", a adăugat candidatul republican, citând în special lupta împotriva încălzirii globale şi lupta pentru protecţia mediului, două subiecte care nu au fost o prioritate a administraţiei Bush.

Potrivit ultimului sondaj Wall Street Journal/NBC, numai 27 la sută dintre americani au o opinie favorabilă despre preşedintele Bush în aprilie. Niciodată rata sa de popularitate nu a fost atât de scăzută de la preluarea mandatului, în 2001.

Unii republicani se tem că popularitatea scăzută a preşedintelui Bush îi dezavantajează pe McCain şi candidaţii republicani la Congres, în noiembrie.

Senatorul de Arizona şi-a exprimat opinii contrare preşedintelui pe diferite teme, dar şi-a luat totodată şi angajamentul de a continua politicile acestuia cel puţin sub două aspecte: impozitele şi războiul din Irak. Planul privind serviciile de sănătate seamănă cu cel propus de preşedintele Bush anul trecut.

McCain a propus totuşi reducerea arsenalului nuclear american criticându-l în acelaşit timp pe Barack Obama pentru că ar fi prea naiv. "În urmă cu un sfert de secol, preşedintele Ronald Reagan a declarat că «visul nostru este de a vedea ziua când armele nucleare vor fi interzise pe suprafaţa pământului». Acesta este şi visul meu", a declarat senatorul într-un discurs la Denver (Colorado).

"Este un obiectiv pe termen lung şi dificil (...) Mulţi cred că este suficient ca preşedintele nostru să discute cu liderii de la Phenian şi Teheran pentru a pune capăt programelor nucleare ale guvernelor ostile ca şi când noi nu am încercat în continuu să discutăm de-a lungul ultimelor deceni", a precizat candidatul republican, referindu-se la poziţia lui Obama privind dialogul cu liderii statului nord-coreean şi iranian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici