- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
McCain nu a reuşit să tulbure calmul lui Obama
Republicanul John McCain şi-a stăpânit cu greu dispreţul şi furia în timp ce încerca, în zadar, să îl determine pe contracandidatul său democrat Barack Obama să comită o greşeală, în cursul ultimei dezbateri televizate înaintea alegerilor prezidenţiale din 4 noiembrie.
McCain nu a reuşit să tulbure calmul lui Obama (Imagine: Mediafax Foto)
Cu o atitudine ofensivă constantă, acuzându-l pe Obama că "nu spune adevărul americanilor", senatorul de Arizona nu a reuşit să îşi destabilizeze adversarul care a rămas senin în faţa atacurilor.
La încheierea dezbaterii de 90 de minute organizate la Universitatea Hofstra din Hempstead, o suburbie a metropolei New York, verdictul telespectatorilor a venit fără apel.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
-
Alegeri SUA. Generaţia TikTok merge la vot. Cum influenţează reţeaua socială alegerile
-
Ion Cristoiu, despre alegerile din SUA: Trebuie să ne aşteptăm că nici Trump, nici Kamala nu vor accepta înfrângerea
-
Un influencer pro-Trump a primit 100 de dolari de la un agent rus pentru a posta un videoclip fals cu fraude electorale
Potrivit CNN, 58 la sută dintre americanii care au privit confruntarea au apreciat că Obama a câştigat dezbaterea, faţă de 31 de procente care l-au desemnat pe McCain.
Un alt sondaj, realizat de CBS pe un eşantion de alegători indecişi, conferă un avantaj net senatorului de Illinois, în raport de 53 la 22 la sută.
Totuşi, principalii comentatori ai posturilor de televiziune americane au declarat că McCain a avut fără îndoială o prestaţie mai bună decât Obama, în comparaţie cu precedentele două dezbateri televizate.
Senatorul de Arizona este autorul unor remarci care vor rămâne, probabil, memorabile: "Domnule senator Obama, nu sunt preşedintele Bush. Dacă vreţi să vă opuneţi preşedintelui Bush, trebuia să vă prezentaţi (la alegeri) în urmă cu patru ani".
Dar, pe măsură ce timpul se scurgea, fermitatea senatorului republican părea să se transforme în furie şi exasperare.
McCain, incapabil să îşi controleze emoţiile, nu şi-a ascuns intenţia de a lupta. Mâinile sale erau mereu în mişcare, clipea des şi, din când în când, afişa un zâmbet forţat.
Kathleen Kendall, profesor la Universitatea din Maryland şi expert în comunicare politică, a subliniat că unul dintre candidaţi a avut o atitudine prezidenţială iar celălalt nu.
"Urmărind dezbaterea, am avut impresia că Obama este candidatul care va câştiga", a apreciat ea.
Înaintea confruntării, experţii apreciau unanim că aceasta este ultima şansă pentru John McCain să reducă din dinamica rivalului său, cu excepţia unor situaţii de criză internaţională sau o eroare fatală comisă de acesta din urmă.
Cu 20 de zile înainte de scrutinul din 4 noiembrie, Obama are un avantaj de 9-14 puncte în intenţiile de vot, potrivit diferitelor sondaje de opinie.
"Nu sunt sigur dacă McCain este foarte mulţumit de el însuşi deoarece a petrecut foarte mult timp lansând atacuri pe subiecte care nu preocupau electoratul", a comentat Jennifer Granholm, guvernator democrat al statului Michigan, la încheierea dezbaterii.
Ea a făcut referire la atacurile lansate de McCain pe tema presupuselor legături dintre Obama şi William Ayers, un fost militant de extremă stânga din anii '60, prezentat de republicani drept "terorist".
În condiţiile în care pieţele financiare sunt în continuare în cădere iar situaţia economică este, astfel ,principala preocupare a americanilor, senatorul de Arizona a pierdut puncte importante evocând un scandal vechi de 40 de ani.
McCain "părea vizibil disperat, furios şi, sincer, nu avea un aer prezidenţial", a apreciat Granholm.
Totuşi, la încheierea dezbaterii, o serie de lideri republicani au sugerat că McCain ar trebui să menţină acestă linie de atac.
"Există în continuare multe semne de întrebare privind legăturile dintre Obama şi Ayers", a declarat Mike Duncan, preşedintele Partidului Republican. Soarta alegerilor prezidenţiale va fi decisă de "încredere", a adăugat el.
"Dacă senatorul McCain vrea să îşi consacre următoarele 20 de zile atacurilor personale, îi urăm succes", a declarat ironic Robert Gibbs, directorul de comunicare al senatorului de Illinois.
"În ceea ce ne priveşte, vom continua să vorbim despre subiecte care contează", a adăugat acesta.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO