McCain va susţiune aderarea Georgiei la NATO, dacă va fi ales preşedinte
"Aş vrea să avansăm, la momentul potrivit, în privinţa dosarului de candidatură al Georgiei la NATO", a spus McCain la postul de televiziune Fox News.
"Atunci când un membru al NATO este atacat, acest (gest, n. red.) este considerat drept un atac asupra tuturor membrilor NATO", a declarat McCain pentru a-şi explica poziţia. "În prezent nu avem capacitatea de a interveni" în Georgia, decât din punct de vedere "umanitar şi economic", a spus el. "Nu putem face ceea ce putem pentru a-i ajuta pe georgieni", a adăugat McCain.
Senatorul american a pledat din nou în favoarea excluderii Rusiei din cadrul G8. "Rusia nu mai împărtăşeşte demult valorile şi principiile G8, de aceea ea trebuie exclusă", a explicat acesta.
Candidatura Georgiei la NATO divizează Alianţa Nord-Atlantică.
Întrebat referitor la ceea ce crede despre atitudinea adversarului său democrat Barack Obama privind conflictul dintre Georgia şi Rusia, McCain a spus că respectă părerea lui Obama. "Cred că este important să nu avem o atitudine părtinitoare în acest moment", a spus el.
Totodată, McCain a insistat, în cadrul unei întâlniri electorale la York, în Pennsylvania, asupra faptului că Georgia este un stat cu rădăcini creştine, afirmând că această ţară "este una dintre primele naţiuni de pe pământ care s-au convertit la creştinism".
Este pentru a doua oară în ultimele două zile când McCain insistă asupra rădăcinilor creştine ale acestei ţări din Caucaz. În timp ce mulţi americani au avut dificultăţi în a localiza Georgia pe hartă, referirea la rădăcinile creştine ale acestei ţări a vizat în mod clar electoratul creştin, în special evangheliştii, apreciază Frank James, jurnalist politic la publicaţia Chicago Tribune.
Creştinii evanghelişti, deseori critici la adresa lui McCain, constituie baza electorală a partidului republican.