Prima pagină » Știri externe » Mecanismul UE de monitorizare riscă să „stigmatizeze” România şi Bulgaria

Mecanismul UE de monitorizare riscă să „stigmatizeze” România şi Bulgaria

Mecanismul UE de monitorizare a României şi Bulgariei riscă să "stigmatizeze" cele două ţări, favorizând suspiciunile altor state membre privind modul în care s-a desfăşurat extinderea blocului comunitar, avertizează un raport prezentat Comisiei pentru Afaceri Europene a Senatului Franţei.
Mecanismul UE de monitorizare riscă să
30 iun. 2009, 14:17, Știri externe

Mecanismul de Cooperare şi Verificare "poate ridica semne de întrebare în alte state membre privind condiţiile" în care au aderat România şi Bulgaria, avertizează raportul. De asemenea, "pot apărea suspiciuni privind viitoarele valuri de extindere. Fiind vorba doar de două state membre, există riscul unei stigmatizări excesive şi permanente în privinţa eforturilor acestora. Interlocutorii noştri români şi-au exprimat dorinţa ca Mecanismul de cooperare şi verificare să înceteze până la sfârşitul anului 2009. Interlocutorii bulgari au cerut revizuirea mecanismului", subliniază documentul, prezentat de senatorii francezi Pierre Bernard-Reymond şi Michel Billout cu câteva săptămâni înaintea publicării raportului CE privind progresele înregistrate de România şi Bulgaria.

Senatorii francezi cred că, în cazul în care Mecanismul de monitorizare va fi menţinut, acesta ar trebui să aibă criterii precise şi să pună accent mai mult pe cooperare.

"Obiectivele de referinţă trebuie să fie urmărite prin evaluări precise privind rezultatele obţinute. Direcţia de cooperare a mecanismului trebuie urmărită şi aprofundată atât de către Comisia Europeană, cât şi de celelalte state membre. În condiţiile în care Bulgaria şi România au fost admise ca membri cu drepturi depline, orice stigmatizare trebuie exclusă. Dimpotrivă, cele două ţări trebuie ajutate să se înscrie în dinamica pozitivă a reformelor care să le permită integrarea deplină în spaţiul comun al libertăţii, securităţii şi justiţiei", recomandă raportul senatorilor francezi.

Senatorii francezi au trecut în revistă concluziile recentelor rapoarte ale CE privind situaţia din România şi Bulgaria, subliniind că trebuie evidenţiate progresele celor două ţări, însă sunt aşteptate şi rezultate concrete, în special în domeniul combaterii corupţiei la nivel înalt şi reformării justiţiei, atât în România, cât şi Bulgaria, iar în cazul Bulgariei şi în materie de combatere a criminalităţii organizate.

"Pentru ambele ţări, progresele înregistrate nu trebuie subestimate, comparativ cu situaţia dinaintea aderării la Uniunea Europeană. În general, au fost adoptate numeroase dispoziţii legislative şi instituţionale, dar această tendinţă trebuie aprofundată şi ameliorată", subliniază raportul senatorilor francezi.

"Acum sunt aşteptate rezultate concrete. Clasamentul Transparency International pe 2008 clasează România şi Bulgaria pe locurile 70 şi 72 la nivel mondial din punctul de vedere al combaterii corupţiei în sectorul public. (…) Rezultatele trebuie să se concretizeze prin arestări şi condamnări, în special în cazurile de criminalitate organizată în Bulgaria şi în cazul personalităţilor de rang înalt în România", recomandă raportul.

Pe plan economic, senatorii francezi notează că "integrarea europeană a fost benefică atât pentru Bulgaria, cât şi pentru România".

"Ambasadorul francez în România, Henri Paul, ne-a transmis că integrarea României în Uniunea Europeană a antrenat o creştere economică puternică (o medie de 6,7 la sută pe an în perioada 2004 – 2008). România a avut o creştere economică de 9,2 la sută în al doilea semestru al anului 2008. Acest dinamism economic s-a concretizat în investiţii străine care s-au ridicat la valoarea de 32,25 de miliarde de euro în perioada 2004 – 2008 şi la 9 miliarde de euro doar în anul 2008, 60 la sută provenind din Uniunea Europeană. Potrivit ambasadorului, investiţiile au fost atrase de climatul mai sigur apărut odată cu integrarea europeană, de calitatea formării populaţiei României, dar şi de salariile mai mici. Criza economică provoacă totuşi diminuarea fluxului de capital, cu efecte negative asupra balanţei de plăţi curente. Sistemul bancar român nu este foarte dezvoltat, dar a fost afectat de criza financiară prin intermediul filialelor băncilor străine", se arată în raportul celor doi senatori francezi.