Medicamentul experimental care a salvat de la moarte mai multe persoane bolnave de Covid-19
Doi medici de top din SUA povestesc cum au administrat cu succes un medicament unor persoane grav afectate de Covid-19. George Thompson, specialist în boli infecţioase la Davis Medical Center de la Universitatea din California, a făcut parte dintr-o echipă de medici care a administrat medicamentul remdesivir unei femei testate pozitiv pe 26 februarie.
„Credeam că o să moară”, povesteşte Thompson revistei Science, potrivit Daily Mail. Femeia era grav afectată, cazul ei fiind între primele cunoscute în SUA. Cu toate astea, la 36 de ore de la internarea în spital, medicii au decis să-i administreze remdesivir, medicamentul antiviral dezvoltat pentru lupta cu Ebola, SARS sau MERS. Pentru că pacienta se afla în stare critică, medicul a primit acceptul pentru a-i administra medicamentul pacientei, deşi faza de testare a acestuia nu a fost finalizată. La doar o zi, femeia a început să-şi revină. „Acum se simte bine”, a mai spus Thompson, fără să menţioneze dacă femeia a fost şi externată.
REMDESIVIR A TRATAT 14 PERSOANE DE PE VASUL DIAMOND PRINCESS
Un caz similiar s-a petrecut în Japonia, unde mai mulţi pasageri ai vasului de croazieră Diamond Princess au fost infectaţi cu Covid-19. 14 dintre ei, persoane în vârstă de peste 75 de ani aflate în stare critică, au primit tratament cu remdesivir. „Mulţi dintre ei probabil urmau să moară în scurt timp, dar două săptămâni mai târziu nimeni nu a murit, iar mai mult de jumătate dintre ei s-au recuperat complet. E absolut incredibil!”, a povestit Richard Chils, specialist pulmonar la Institutul Naţional de Sănătate din SUA.
REMDESIVIR MAI ARE NEVOIE DE TESTE. POATE FI TOXIC PENTRU PACIENŢI
Cu toate veştile bune, remdesivir rămâne un tratament experimental ce mai are nevoie de teste înainte de a putea fi administrat tuturor persoanelor infectate cu Covid-19. George Thompson susţine că remdesivir poate fi toxic pentru ficatul unor pacienţi, dar că mai sunt şi alţi medici care au descoperit că acesta are efecte benefice pentru pacienţii infectaţi cu coronavirus. Un test controlat clinic are loc pe adulţi în această perioadă la Universitatea din Nebraska.
Sursă foto: Science