Într-un comunicat publicat de spitalul din Berlin, se arată că starea de sănătate a lui Navalnîi este „gravă, dar nu îi pune viaţa în pericol”, scrie BBC News.
„Nu se cunoaşte încă substanţa exactă” cu care a fost otrăvit liderul opoziţiei ruse, dar reprezentanţii spitalului au anunţat că efectuează analize pentru a o identifica. „Efectul otrăvii – adică inhibarea colinesterazei în organism – a fost dovedit de mai multe ori şi în laboratoare independente”, transmit medicii germani.
Rezultatul clinic este în continuare neclar, iar echipa medicală a avertizat în legătură cu posibile efecte ale otrăvii asupra sistemului nervos.
Liderul opoziţiei din Rusia se află în terapie intensivă şi este încă în comă artificială.
În ceea ce priveşte tratamentul, lui Navalnîi i se administrează atropină, acelaşi medicament utilizat în cazul fostului agent KGB Sergei Skripal, otrăvit în Marea Britanie cu Novichok.
După anunţul medicilor germani privind prezenţa otrăvii în sângele lui Navalnîi, medicii din Omsk, care l-au tratat de la momentul în care a aterizat pe aeroport şi până la transferul în Germania, susţin că nu au identificat nicio otravă în sângele acestuia.
Într-un mesaj publicat după anunţul făcut de echipa medicală din Germania, medicii din Omsk spun că testele nu au arătat niciun semn de inhibitori de colinesterază din corpul lui Navalnîi.
Săptămâna trecută, aceeaşi echipă a sugerat că boala lui a fost cauzată de o tulburare metabolică declanşată de glicemia scăzută.
Inhibitorii de colinesterază sunt un grup de substanţe chimice, dintre care unele pot fi folosite pentru a trata boli, cum ar fi Alzheimer. Atunci când sunt utilizate în agenţi nervoşi şi pesticide, acestea pot fi dăunătoare pentru om.
„Inhibitorii colinesterazei blochează o enzimă crucială care reglementează mesajele transmise de nervi către muşchi”, a explicat Alastair Hay, profesor de Toxicologie pentru Mediu la Universitatea Leeds.
„Enzima se numeşte acetilcolinesterază. Inhibarea enzimei interferează cu nervii, iar muşchii nu mai sunt capabili să se contracte şi să se relaxeze. Intră într-un fel de spasm. Toţi muşchii sunt afectaţi, dar cruciali sunt cei care afectează respiraţia”, a mai spus expertul citat de BBC.