Prima pagină » Știri externe » Cum arată „cimitirul” vehiculelor folosite la curăţarea zonei după explozia de la Cernobîl – FOTO

Cum arată „cimitirul” vehiculelor folosite la curăţarea zonei după explozia de la Cernobîl – FOTO

Comunitatea internaţională a comemorat marţi 25 de ani de la accidentul de la Cernobîl, cea mai gravă catastrofă din istoria energiei nucleare, fără să evalueze cu precizie toate consecinţele accidentului.

La 26 aprilie 1986, la ora 01.23, reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobîl a explodat în timpul unui test de securitate, în urma unei erori de manipulare. Deflagraţia a ridicat dala superioară a reactorului, cu o greutate de 2.000 de tone.

Combustibilul nuclear a ars timp de peste zece zile, emiţând elemente radioactive cu o intensitate echivalentă cu cel puţin 200 de bombe de la Hiroshima şi contaminând o mare parte din Europa, în principal Ucraina, Belarus şi Rusia.

Pentru a stinge incendiul şi a curăţa zona din jurul centralei, URSS a trimis în patru ani 600.000 de persoane, expuse unor doze puternice de radiaţii cu o protecţie minimă.

Sute de elicoptere, camioane şi tancuri care au fost folosite la curăţarea zonei afectată de explozie sunt stocate într-un „cimitir” al fiarelor radioactive.