Autorităţile americane au notificat printr-o scrisoare Agenţia ONU pentru Refugiaţii palestinieni (UNRWA) că SUA vor reţine 60 de milioane de dolari dintr-o contribuţie planificată de 125 de milioane de dolari.
În scrisoare, Departamentul de Stat subliniază că viitoarele donaţii din partea SUA depind de schimbările majore efectuate de UNRWA, instituţiei internaţională criticată vehement de Israel.
„Am vrea să vedem unele reforme”, a declarat Heather Nauert, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, adăugând că sunt necesare schimbări în ceea ce priveşte modul în care agenţia funcţionează şi este finanţată.
SUA sunt cel mai semnificativ donator al agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni, acoperind aproximativ din bugetul instituţiei. Agenţia se concentrează pe oferirea de servicii medicale, sociale şi educaţionale palestinienilor din Cisiordania, Fâşia Gaza, Iordania, Siria şi Liban.
Organizaţia pentru Eliberare Palestinei a criticat dur acţiunea SUA, avertizând că ar putea amplifica instabilitatea din regiune şi afirmând că vizează „cel mai vulnerabil segment al poporului palestinian şi privează refugiaţii de dreptul la educaţie, sănătate, adăpost şi o viaţă demnă”.
La rândul său, Antonio Guterres, secretarul general al ONU s-a declarat foarte îngrijorat, afirmând că UNRWA „furnizează servicii vitale” refugiaţilor.
Într-un mesaj pe Twitter din data de 2 ianuarie, preşedintele american Donald Trump şi-a exprimat frustrarea în legătură cu lipsa progresului în privinţa încercărilor sale de a media pacea între Israel şi palestinieni.
„Plătim palestinienilor sute de milioane de dolari pe an şi nu primim apreciere sau respect. (…) Dar cum palestinienii nu mai sunt dispuşi să vorbească despre pace, de ce trebuie ca noi să mai facem aceste plăţi masive către ei?”, a scris liderul de la Casa Albă.
Donald Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitala Israelului, generând un val de nemulţumire în întreaga lume. Decizia lui Donald Trump privind Ierusalimul a fost salutată de Israel, dar a fost criticată dur de Autoritatea Palestiniană, de Liga Arabă, de ONU, de numeroase ţări musulmane, de Uniunea Europeană şi Rusia.
Ulterior, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat, cu o largă majoritate, un proiect de rezoluţie care condamnă decizia preşedintelui SUA de recunoaştere a oraşului Ierusalim drept capitală a Israelului. România şi alte patru state membre ale Uniunii Europene s-au abţinut de la vot în cursul sesiunii extraordinare a Adunării Generale ONU pe tema deciziei preşedintelui SUA.
Israelul consideră oraşul Ierusalim drept capitala sa „unică şi indivizibilă”, dar partea de est a oraşului este revendicată de Autoritatea Palestiniană, care speră să obţină un acord pentru crearea unui stat palestinian cu capitala în Ierusalimul de Est. Toate ambasadele ţărilor în Israel sunt în Tel Aviv.