Medicul congolez Denis Mukwege a primit Premiul Saharov, iar EuroMaidan o "menţiune specială"

Medicul Denis Mukwege, care îngrijeşte în clinica sa de la Bukavu femei victime ale violenţelor sexuale din estul Republicii Democratice Congo (RDC), a obţinut Premiul Saharov pentru 2014, a anunţat marţi preşedintele Parlamentului European (PE) Martin Schulz.

Urmărește
207 afișări
Imaginea articolului Medicul congolez Denis Mukwege a primit Premiul Saharov, iar EuroMaidan o "menţiune specială"

Medicul Denis Mukwege (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Felicitări lui D. Mukwege", a anunţat Martin Schulz într-un mesaj postat pe Twitter, precizând că o "menţiune specială" a fost acordată mişcării EuroMaidan, aflate în centrul mişcării prooccidentale de contestare din Ucraina.

Denis Mukwege, în vârstă de 59 de ani, este cunoscut pentru ajutorul pe care-l oferă femeilor violate în estul RDC. El a înfiinţat un spital şi o fundaţie în cartierul Panzi, la Bukavu, pentru îngrijirea victimelor acestei "arme" de război.

Lupta sa îl expune pericolului. Pe 25 octombrie 2012, a scăpat cu viaţă unei tentative de asasinare, în care a fost ucis un ajutor de-al său.

Mukwege ar fi putut să rămână şi să muncească în Franţa, după studii, însă ginecologul a optat să se întoarcă în ţară şi să rămână, în pofida violenţelor.

Alţi doi finalişti se aflau în cursă, şi anume mişcarea EuroMaidan şi Leyla Yunus, o activistă pentru drepturile omului încarcerată în Azerbaidjan.

PE a ales să acorde o "menţiune specială" mişcării ucrainene care a apărut în noiembrie 2013, cu scopul de a protesta împotriva deciziei Kievului de a respinge semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană (UE).

Schulz a anunţat că PE va trimite o delegaţie în Azerbaidjan pentru a se întâlni şi a o susţine pe Leyla Yunus.

Premiul Saharov, atribuit de către PE anual începând din 1988, recompensează personalităţi sau grupuri care se fac remarcate în domeniul apărării drepturilor omului. Însoţită de suma de 50.000 de euro, distincţia urmează să fie înmânată în mod solemn pe 26 noiembrie la Strasbourg.

Preşedintele PE şi preşedinţii grupurilor politice sunt cei care aleg laureatul, de pe o listă întocmită în prealabil de către deputaţi.

În 2013, tânăra pakistaneză Malala Yousafzai a fost aleasă, pentru lupta pe care o duce în favoarea dreptului la educaţie. Ea a fost recompensată anul acesta cu Premiul Nobel pentru Pace. Numele lui Mukwege a fost citat în cursă.

Premiul poartă numele lui Andrei Saharov, un fizician rus care a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1975 pentru activitatea pe care a desfăşurat-o în domeniile drepturilor omului şi prevenirii pericolelor cursei înarmării nucleare. Primul laureat Saharov, în 1988, a fost Nelson Mandela, pe când era încarcerat în Africa de Sud.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici