- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (03.01.2025, 21:49)
- Rafael Hekman
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Medicul şef al SUA vrea avertismente privind riscul de cancer pe etichetele băuturilor alcoolice
Surgeon General-ul SUA, Vivek Murthy, a cerut afişarea unor avertismente referitoare la riscul de cancer pe etichetele băuturilor alcoolice, într-o măsură care ar putea semnala o reglementare mai strictă a industriei, similară celei aplicate produselor din tutun, scrie vineri Reuters.
Urmărește
409 afișări
Murthy a subliniat că alcoolul creşte riscul de apariţie a cel puţin şapte tipuri de cancer, inclusiv la sân, colon şi ficat, însă mulţi americani nu sunt conştienţi de aceste pericole.
Potrivit raportului său, consumul de alcool este a treia cauză ce provoacă îmbolnăvirile de cancer în SUA, după tutun şi obezitate, şi indiferent de tipul de băutură consumată, riscul rămâne ridicat.
Propunerea a provocat scăderi ale acţiunilor marilor producători de alcool, cum ar fi Diageo şi Heineken, care au înregistrat pierderi de peste 3% pe bursă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Ilie Bolojan: Crin Antonescu nu a făcut un pas în spate, a ridicat probleme corecte privind candidatura sa
-
Lasconi afirmă că Ciolacu şi Iohannis se joacă cu democraţia din România: „Antonescu este o marionetă într-un joc pentru păstrarea puterii”
-
Schimbare tactică a ruşilor. Experţii cred că armata lui Putin a rămas fără echipamente
Decizia finală privind actualizarea etichetelor revine Congresului, însă schimbările ar putea întârzia din cauza tranziţiei politice, administraţia Biden fiind înlocuită de echipa preşedintelui ales Donald Trump.
Noul Surgeon General (Director General pentru Sănătate Publică) ar putea fi Janette Nesheiwat, care are o abordare mai conservatoare asupra reglementărilor.
Analiştii avertizează că, deşi etichetele nu vor afecta imediat industria alcoolului, ele vor contribui la ameninţările pe termen lung asupra vânzărilor. În SUA, piaţa alcoolului a scăzut după un boom post-pandemic, iar consumatorii mai tineri adoptă treptat alternative, cum ar fi băuturile fără alcool şi cannabisul.
În acest context, companiile au intensificat lobby-ul pentru menţinerea unor linii directoare favorabile. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) susţine că nu există un nivel sigur de consum de alcool, o poziţie care a stârnit dezbateri aprinse.
Murthy a evidenţiat faptul că alcoolul cauzează anual în SUA 100.000 de cazuri de cancer şi 20.000 de decese asociate, depăşind numărul victimelor accidentelor rutiere legate de consumul de alcool.
În schimb, Consiliul Spirtoaselor Distilate din SUA (DISCUS) susţine că un consum moderat poate avea beneficii pentru sănătate, dar subliniază că nimeni nu ar trebui să consume alcool în acest scop. Etichetele actuale, introduse în 1988, avertizează doar cu privire la riscurile în timpul sarcinii şi la scăderea capacităţii de concentrare, fiind scrise în caractere mici pe partea din spate a ambalajului.
Ţări precum Irlanda au adoptat deja etichete de avertizare detaliate, iar SUA ar putea urma acest exemplu odată cu revizuirea ghidurilor alimentare în 2025. În paralel, producătorii de băuturi, cum ar fi Heineken, înregistrează o creştere a vânzărilor produselor fără alcool, precum Heineken 0.0, care a raportat o creştere cu două cifre pe mai multe pieţe.
Propunerea lui Murthy readuce în discuţie modelul de reglementare aplicat tutunului, începând cu raportul istoric din 1964 care a confirmat legătura dintre fumat şi cancer, declanşând decenii de reglementări stricte. Deşi avertismentele privind fumatul nu au eliminat complet obiceiul, ele au contribuit la conştientizarea riscurilor.
Citește pe alephnews.ro: Hamas a aprobat lista de 34 de ostatici propusă de Israel pentru un posibil schimb. Progresul în negocieri este legat de obținerea unui acord
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Europei Centrale și de Est îi lipsește infrastructura de încărcare pentru EV-uri. Bogdan Alecu: „Soluția pentru cei cu mașini electrice este să stea acasă și să aibă panouri fotovoltaice”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe