- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Medvedev cere încetarea operaţiunii antiteroriste din Cecenia
Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a cerut vineri să se pună capăt "operaţiunii antiteroriste" lansate de forţele federale ruse în Cecenia în anul 1999, apreciind că situaţia a revenit la "normal" în această republică din Caucaz.
Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, si directorului FSB, Aleksandr Bortnikov (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Situaţia din Cecenia, în linii mari, s-a normalizat. Viaţa îşi reia cursul normal. Se construiesc clădiri moderne, se rezolvă probleme sociale", i-a transmis Medvedev directorului FSB (Serviciul federal de securitate, fost KGB), Aleksandr Bortnikov.
"Este, deci, necesară examinarea problemei regimului operaţiunii antiteroriste (KTO) în vigoare în Cecenia, în timpul (viitoarei - n. red.) reuniuni a Comitetului naţional antiterorist şi luarea măsurilor care se impun", a adăugat şeful statului, într-o intervenţie difuzată de postul naţional de televiziune.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
După această întâlnire, Comitetul va trebui "să facă propuneri Guvernului pentru a pune capăt acestui regim (antiterorist - n. red.) KTO", a solicitat acesta, potrivit agenţiilor ruse.
Comitetul naţional antiterorist, condus de directorul FSB şi compus din înalţi oficiali de la Kremlin, din cadrul Guvernului, Parlamentului şi serviciilor secrete trebuie să se întâlnească marţi, a precizat unul dintre reprezentanţii acestuia, citat de agenţia Interfax.
"FSB şi alte organe de securitate trebuie să păstreze controlul asupra situaţiei", a mai subliniat Medvedev.
Acestea trebuie "să (re)introducă, dacă va fi necesar, elemente ale regimului KTO şi să întreprindă acţiunile care se impun în Cecenia, ca în celelalte dintre republicile noastre din sudul (Caucazului - n.red.) în care continuă să existe o ameninţare cu acte teroriste", a subliniat el.
O asemenea decizie va da semnalul retragerii a peste 20.000 de militari din cadrul forţelor Ministeruului rus de Interne.
Moscova a lansat operaţiunea împotriva Ceceniei în octombrie 1999, după un atac al separatiştilor ceceni împotriva republicii ruse Daghestan şi după numeroase atentate împotriva unor clădiri din Rusia, atribuite de către puterea federală cecenilor.
Luptele de anvergură s-au încheiat către 2002. O mişcare de gherilă pro-cecenă continuă, însă, să atace militarii şi poliţiştii din Cecenia şi din republicile vecine Inguşetia şi Daghestan.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO