Medvedev s-a întâlnit cu liderii mişcării de opoziţie pentru a discuta reformele sistemului politic

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, s-a întâlnit luni cu liderii opoziţiei pentru a aborda reformele sistemului politic, consecinţă a manifestaţiilor fără precedent din Rusia împotriva premierului Vladimir Putin, favorit la alegerile prezidenţiale din 4 martie.

Urmărește
88 afișări
Imaginea articolului Medvedev s-a întâlnit cu liderii mişcării de opoziţie pentru a discuta reformele sistemului politic

Dimitri Medvedev (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Fostul premier Boris Nemţov şi liderul unei mişcări de extremă-stângă, Serghei Udalţov, figurau ca participanţi la întâlnirea care se desfăşoară la reşedinţa prezidenţială Gorki, din apropierea Moscovei, conform imaginilor difuzate de televiziunea rusă.

"Intenţionez să îi propun preşedintelui rus să amâne cu doi ani alegerile prezidenţiale până la finalizarea unor reforme politice", a declarat Udalţov înainte de întâlnire, citat de Itar-Tass.

Nemţov a declarat pentru postul de radio Ecoul Moscovei că va cere şefului statului punerea în libertate a 37 de "deţinuţi politici" şi că va pleda pentru o modificare a Constituţiei privind interzicerea efectuării a trei mandate la Kremlin. Aceasta ar fi situaţia în care se află Vladimir Putin dacă ar fi ales ca preşedinte pe 4 martie, după ce a fost şeful statului între 2000 şi 2008.

Eliberarea prizonierilor politici este una dintre principalele revendicări ale alianţei de opoziţie care a organizat, începând cu decembrie 2011, manifestaţii masive la Moscova împotriva regimului lui Putin.

Medvedev şi-a anunţat intenţia de a purta o discuţie cu liderii opoziţiei non-parlamentare, după ce a promis reforme ale sistemului politic rus. Aceste propuneri au fost considerate insuficiente de către opoziţie.

Printre altele, preşedintele a anunţat o reîntoarcere la alegerile folosind votul universal la numirea guvernatorilor regiunilor, numiţi de către Kremlin începând cu 2004, o uşurare a regulilor de înregistrare a partidelor politice şi o scăderea cu 300.000 a numărului de semnături electorale care trebuiesc prezentate pentru a înregistra o candidatură la alegerile prezidenţiale, în prezent fiind nevoie de două milioane de semnături.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici