Medvedev şi Ianukovici nu reuşesc să ajungă la un acord privind frontiera maritimă

Rusia şi Ucraina nu au reuşit, luni, să ajungă la un acord privind frontiera lor maritimă din strâmtoarea Kerci, care a rămas nedemarcată de la destrămarea Uniunii Sovietice, relatează RIA Novosti.

Urmărește
34 afișări
Imaginea articolului Medvedev şi Ianukovici nu reuşesc să ajungă la un acord privind frontiera maritimă

Medvedev şi Ianukovici nu reuşesc să ajungă la un acord privind frontiera maritimă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acordul pe această temă este crucial pentru eventuala eliminare a vizelor de intrare în UE pentru ucraineni.

"De această dată am eşuat în ajungerea la un acord pe această temă deoarece nu am avut prea mult timp. Dar vom continua să lucrăm asupra acestui subiect şi cred că vom ajunge la o decizie în viitorul apropiat", a declarat preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici după ce a discutat cu omologul său rus, Dmitri Medvedev.

Cele două state vor înfiinţa o comisie specială care să se ocupe de această problemă.

Frontiera maritimă ruso-ucraineană din strâmtoarea Kerci, care leagă Marea Azov de Marea Neagră, a fost multă vreme un motiv de dispută între cele două ţări.

În vara lui 2003, o dispută aprinsă a izbucnit între Rusia şi Ucraina cu privire la insula Tuzla din strâmtoarea Kerci, generată de intenţia Rusiei de a construi un baraj pe insulă. Kievul a acuzat Moscova că îi încalcă teritoriul.

Ucraina a stabilit unilateral frontiera maritimă cu Rusia în anii '90, afirmând că s-a bazat pe graniţa administrativă din perioada sovietică. Rusia a negat în mod repetat existenţa unor frontiere administrative sovietice.

Rusia a rămas devotată unui acord privind folosirea comună a Mării Azov şi a strâmtorii Kerci, semnat în 2003 de preşedintele rus din perioada respectivă, Vladimir Putin, şi omologul său ucrainean, Leonid Kucima. Potrivit acordului, marea şi strâmtoarea rămân apele teritoriale atât ale Rusiei, cât şi ale Ucrainei.

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, s-a întâlnit cu Ianukovici luni în timpul unei vizite oficiale de două zile în capitala fostei republici sovietice. Vizita este una dintre numeroasele întâlniri între cei doi lideri care marchează încercarea de redresare a relaţiilor ruso-ucrainene.

Cei doi şefi de stat au semnat declaraţii comune cu privire la securitatea europeană, securitatea Mării Negre şi la rezolvarea paşnică a conflictului transnistrean.

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a declarat după discuţii că Moscova şi Kievul ar putea semna noi acorduri de cooperare bilaterală, inclusiv în domeniul industriei aeronautice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici