Medvedev: Turcia apără SI deoarece unii oficiali au interese financiare în comerţul cu petrol/ Lavrov: Doborârea avionului militar rus este o "provocare planificată"

Ankara apără gruparea Stat Islamic, întrucât unii oficiali turci au "interese financiare directe" în comerţul cu petrol al organizaţiei teroriste, a declarat premierul rus, Dmitri Medvedev, care a detaliat măsurile pe care le-ar putea lua Moscova după ce aviaţia turcă a doborât un bombardier rus.

Urmărește
2328 afișări
Imaginea articolului Medvedev: Turcia apără SI deoarece unii oficiali au interese financiare în comerţul cu petrol/ Lavrov: Doborârea avionului militar rus este o "provocare planificată"

Medvedev: Turcia apără SI deoarece unii oficiali au interese financiare în comerţul cu petrol. Lavrov: Doborârea avionului militar rus este o "provocare planificată" (Imagine: AFP/Mediafax Foto)

"Acţiunile Turciei reprezintă protecţia de facto a Statului Islamic", a declarat Medvedev, citat de Russia Today în pagina online. "Acest lucru nu este o surpriză, având în vedere informaţiile pe care le avem despre interesele financiare directe ale unor oficiali turci privind furnizarea produselor petroliere rafinate de uzine controlate de SI", a adăugat premierul rus.

"Acţiunile nesăbuite şi criminale ale autorităţilor turce (...) au cauzat o escaladare periculoasă a relaţiilor dintre Rusia şi NATO, care nu poate fi justificată de niciun interes, inclusiv de protejarea frontierelor de stat", a subliniat Medvedev.

Potrivit premierului, Rusia ia în considerare anularea unor proiecte importante cu Turcia şi interzicerea companiilor turce de pe piaţa rusă. Moscova le-a recomandat deja cetăţenilor săi să nu călătorească în Turcia, din cauza ameninţărilor teroriste, motiv pentru care mai mulţi turoperatori şi-au retras de pe piaţă ofertele pentru Turcia.

Rusia ar putea anula de asemenea proiectul unui gazoduct menit să transforme Turcia într-o ţară majoră de tranzit pentru gazele naturale ruseşti destinate Europei, precum şi construcţia primei centrale nucleare turce.

Armata turcă a doborât, marţi dimineaţă, un bombardier rus de tip Su-24M, la frontiera Siriei cu Turcia. Ankara susţine că avionul rus ar fi pătruns în spaţiul aerian turc, însă Moscova respinge acuzaţiile şi afirmă că avionul turc a trecut graniţa în cadrul atacului. Cei doi piloţi ruşi s-au catapultat, dar unul dintre ei a fost împuşcat mortal de insurgenţi de la sol. Un elicopter rus Mi-8 a fost distrus în timpul operaţiunii de căutare a piloţilor, iar un militar rus a fost ucis.

Serghei Lavrov: Doborârea avionului rus este o "provocare planificată", dar Rusia nu va ataca Turcia

Doborârea avionului militar rus de către armata turcă este o "provocare planificată", acuză ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, dând asigurări că Rusia nu intenţionează să intre în război cu Turcia.

"Avem dubii serioase că este vorba de un incident neintenţionat; credem că este vorba de o provocare planificată", a declarat Serghei Lavrov după o convorbire cu ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu.

"Dar nu intenţionăm să declanşăm război împotriva Turciei", a subliniat şeful diplomaţiei ruse, conform ziarului Washington Post.

Armata turcă a doborât, marţi dimineaţă, un avion de vânătoare rus, la frontiera Siriei cu Turcia. Ankara susţine, fără dovezi, că avionul rus ar fi pătruns în spaţiul aerian turc. Moscova respinge acuzaţiile. Cei doi piloţi ruşi s-au catapultat, iar o grupare insurgentă a etnicilor turci din Siria anunţase că au fost împuşcaţi mortal. Moscova a anunţat însă că unul dintre piloţi a fost salvat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici