Meloni se află pe un fir întins între afinitatea ideologică cu președintele și legăturile sale cu aliații europeni, care au criticat majorările tarifare ale lui Trump și decizia acestuia de a exclude UE din discuțiile cu Rusia pentru a pune capăt războiului din Ucraina.
În timp ce Meloni se află sub presiune în țară pentru a proteja economia italiană bazată pe exporturi, care anul trecut a înregistrat un excedent comercial de 40 de miliarde de euro (45,4 miliarde de dolari) cu SUA, ea trebuie, de asemenea, să fie văzută ca apărând interesele întregului bloc UE de 27 de națiuni.
Miniștrii guvernului francez au avertizat că liderul naționalist italian ar putea submina unitatea UE mergând singură la Washington, însă Comisia Europeană, care are responsabilitatea de a negocia acordurile comerciale, a salutat călătoria lui Meloni.
Decizia abruptă a lui Trump de săptămâna trecută de a suspenda majoritatea tarifelor globale timp de 90 de zile a atenuat o parte din presiunea asupra lui Meloni, ceea ce înseamnă că aceasta nu va simți nevoia să se întoarcă cu un acord, ci mai degrabă să creeze mediul potrivit pentru un acord.
„Ea nu mai călătorește în mijlocul unei confruntări deschise care implică UE. Se deplasează ca mediator de facto”, a declarat Lorenzo Castellani, analist politic la Universitatea Luiss din Roma.