- Home
- Externe
- ENNISKILLEN, M.BRITANIE, (19.06.2013, 06:59)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Membrii G8 au ajuns la un acord minimal cu privire la Siria
Participanţii la summitul G8 au ajuns marţi la un acord minimal cu privire la Siria, după două zile de negocieri dure, îndemnând la organizarea "imediat ce este posibil" a unei conferinţe de pace, dar lăsând în suspans toate problemele-cheie în soluţionarea conflictului.
Urmărește
737 afișări
Membrii G8 au ajuns la un acord minimal cu privire la Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Prim formulări neclare sau ambigue, declaraţia finală a summitului G8 cu privire la Siria reflectă divergenţe profunde între Moscova, o susţinătoare loială a regimului de la Damasc, şi occidentali, care susţin opoziţia siriană.
La summitul de la Lough Erne, în Irlanda deNord, occidentalii, de o parte, şi preşedintele rus Vladimir Putin, de cealaltă, s-au atacat extrem de dur, multiplicând critici şi înţepături reciproce.
"Ajungerea la un acord nu a fost uşoară", a recunoscut premierul britanic David Cameron, gazda summitului, evocând discuţii "sincere" între lideri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Uzurpatorul
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
Imediat după încheierea summitului, Putin a evocat din nou posibilitatea ca ţara sa livreze noi arme regimului sirian, dând prima lovitură uluitoare consensului de faţadă obţinut în cursul reuniunii G8.
"Rămânem angajaţi în căutarea unei soluţii politice pentru criză", se arată în declaraţia finală a G8, care afirmă totodată hotărârea în privinţa organizării "imediat ce este posibil" a Conferinţei de la Geneva 2, suspendată imediat după ce a fost anunţată de către Moscova şi Washington.
Această conferinţă, menită să reunească în jurul aceleiaşi mese reprezentanţi ai beligeranţilor sirieni, ar urma să permită crearea "unui guvern de tranziţie format prin consens reciproc şi cu puteri executive depline", se subliniază în document.
Această formulă a fost deja lansată în urmă cu un an, la prima reuniune de la Geneva, dar nu a fost pusă vreodată în practică, deoarece ea nu precizează nimic în legătură cu situaţia preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a cărui plecare de la putere este reclamată de către opoziţie.
Dacă declaraţia finală a summitului G8 deschide calea unui viitor pentru forţele de securitate, militare, ale regimului, care "urmează să fie păstrate sau restabilite", este "de neconceput ca al-Assad să joace vreun fel de rol în viitorul ţării sale", a subliniat Cameron.
Însă ruşii au repetat, la Lough Erne, că "doar sirienii" pot decide viitorul ţării lor.
De asemenea, într-un interviu, marţi, pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), Bashar al-Assad a declarat că a părăsi puterea în contextul actual ar însemna o "trădare naţională".
Ameninţarea teroristă şi armele chimice
Summitul G8 a luat totodată act de importanţa jihadiştilor în cadrul rebeliunii, exprimându-şi îngrijorarea în legătură cu "ameninţarea în creştere a extremismului în Siria şi natura tot mai pronunţat intercomunitară a conflictului". Aceasta este o formulă pe care se va putea baza regimul sirian, care nu a încetat să repete că el luptă împotriva unor "terorişti".
În fine, liderii ţărilor din cadrul Grupului celor opt mari puteri economice au condamnat "orice utilizare a armelor chimice în Siria" şi au cerut un acces pentru misiunea de anchetă ONU pe teritoriul sirian, pe care Damascul l-a refuzat până în prezent.
Problema armamentului chimic a revenit în lumina reflectoarelor în ultimele două săptămâni, Parisul, Londra, iar ulterior Washingtonul acuzând regimul că a utilizat gaz sarin (un lichid volatil neurotoxic). Moscova a catalogat aceste probe neconvingătoare, dar a subscris, până la urmă, la condamnarea generală din declaraţie.
Pe de altă parte, Franţa, ostilă până acum participării Iranului la Conferinţa de la Geneva 2, şi-a schimbat poziţia. François Hollande a anunţat că preşedintele iranian ales Hassan Rohani va fi "binevenit" la negocieri "dacă poate fi util".
Pe teren, războiul continuă, mai ales în zona Damascului, unde trupe loiale regimului încercau marţi să zdrobească fiefuri rebele aflate în jurul capitalei, potrivit unui ONG sirian.
De asemenea, două rachete trase din Siria au căzut marţi la Bekaa, o regiune în estul Libanului cu populaţie majoritar şiită, un fief al mişcării şiite libaneze Hezbollah, care susţine regimul de la Damasc, potrivit unei surse din domeniul securităţii.
Conflictul din Siria s-a soldat cu 93.000 de morţi, începând din martie 2011, potrivit ONU, iar numărul refugiaţilor a depăşit 1,6 milioane.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe