Membrii subnutriţi ai unui trib din Amazon, evacuaţi din junglă de autorităţile braziliene

Autorităţile din Brazilia au evacuat din junglă mai mulţi membri ai tribului Yanomami, care suferă de foame. Evacuarea s-a făcut pe calea aerului după ce guvernul a instituit o urgenţă medicală.

Urmărește
645 afișări
Imaginea articolului Membrii subnutriţi ai unui trib din Amazon, evacuaţi din junglă de autorităţile braziliene

Hepta

Populaţia indigenă locuieşte într-o rezervaţie din statul Roraima, în nordul Braziliei. 16 membri ai tribului Yanomami au fost evacuaţi din junglă pentru a primi îngrijiri medicale. Guvernul a declarat o urgenţă medicală după ce sute de copii au murit din cauza malnutriţiei.

Decesele sunt legate de poluarea apei cauzată de minerit şi de exploatarea forestieră. Preşedintele Luiz Inácio Lula da Silva l-a acuzat pe predecesorul său, Jair Bolsonaro, că a comis un genocid împotriva tribului din pădurea tropicală. Sâmbătă, preşedintele Lula a vizitat Roraima, care se învecinează cu Venezuela şi Guyana, ca urmare a informaţiilor privind subnutriţia severă în rândul copiilor Yanomami şi a declarat că a fost „şocat" de ceea ce a găsit.

„Mai mult decât o criză umanitară, ceea ce am văzut în Roraima a fost un genocid: o crimă premeditată împotriva yanomami, comisă de un guvern insensibil la suferinţă. Am venit aici pentru a spune că ne vom trata indigenii ca fiinţe umane", a spus preşedintele Braziliei.

Ministrul de interne, Flavio Dino, a acuzat şi el guvernul anterior că a abandonat comunitatea indigenă şi a promis o anchetă.

Pe lângă transportarea pe calea aerului a unora dintre cei mai grav bolnavi membri ai tribului, autorităţile braziliene au anunţat că Ministerul Sănătăţii va crea un spital de campanie şi va trimite în zonă provizii şi profesionişti din domeniul sănătăţii.

Andre Siqueira, un specialist în medicină tropicală care lucrează în prezent în regiunea Roraima, a declarat pentru BBC că a întâlnit cazuri de malnutriţie severă la familii întregi de indigeni şi a spus că situaţia este „catastrofală". El a spus că Yanomami nu sunt singurele triburi care se confruntă cu ameninţări serioase.

„Acesta este un lucru care trebuie abordat urgent, deoarece umanitatea noastră depinde de acest lucru", a precizat Siqueira.

Se estimează că 28.000 de indigeni trăiesc în rezervaţia Yanomami. Aceştia vânează, practică o agricultură la scară mică şi trăiesc în sate mici, semipermanente.

De asemenea, se estimează că aproximativ 20.000 de mineri ilegali operează în interiorul rezervaţiei Yanomami, care este bogată în aur, diamante şi minerale. În 2021, minerii din zonă au deschis focul asupra băştinaşilor folosind arme automate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici