Membrii unui grup de romi români, "Con Air", acuzaţi că îşi bat joc de justiţia britanică. Au încasat ajutoare de 800.000 de lire, dar trebuie să restituie doar 136.000

Un grup de romi români, cunoscut sub numele "Con Air", au fost acuzaţi luni că şi-au bătut joc de justiţia britanică, după ce au fost condamnaţi să plătească doar o mică parte din ajutoarele în valoare de 800.000 de lire sterline încasate fraudulos.

Urmărește
331 afișări
Imaginea articolului Membrii unui grup de romi români, "Con Air", acuzaţi că îşi bat joc de justiţia britanică. Au încasat ajutoare de 800.000 de lire, dar trebuie să restituie doar 136.000

Membrii unui grup de romi români, "Con Air", acuzaţi că îşi bat joc de justiţia britanică (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Membri ai acestui grup de "escroci", cum îi numeşte presa britanică, alcătuit din familii de romi din România, au aflat luni că sunt obligaţi de justiţia britanică să restituie aproximativ 136.000 de lire sterline (aproximativ 171.000 de euro) din suma obţinută prin fraudă, rămânând cu aproximativ 664.000 de lire sterline (aproximativ 835.000 de euro) "din banii contribuabililor", subliniază Express. Nouă membri ai grupării au fost încarceraţi anul trecut pentru ispăşirea unor pedepse cuprinse între şase luni şi patru ani şi opt luni pentru fraudă, relatează Express în ediţia online de marţi.

Luni seara au apărut o serie de reacţii de furie la aflarea "uriaşei pierderi", îndemnându-se totodată la revizuirea modului în care a fost efectuată investigarea fraudei. "Aceste persoane îşi râd de justiţia britanică. Au operat o fraudă masivă, fără să fie pedepsiţi în mod real", a declarat eurodeputatul Gerard Batten, purtătorul de cuvânt al UKIP pentru Afaceri Interne, citat de publicaţie. "Contribuabilii vor fi scârbiţi. Acestor infractori li se va cere să înapoieze atât de puţin din câştigurile obţinute ilegal", a spus Matthew Sinclair, din cadrul Alianţei Contribuabililor. 

Într-o ultimă serie de audieri în cadrul unei proceduri în vederea confiscării, la Southwark Crown Court, la Londra, Telus Dumitru, în vârstă de 38 de ani, a fost obligat să restituie suma de 70.000 de lire (aproximativ 88.000 de euro), care cuprinde şi compensaţii în valoare de 35.000 de lire (aproximativ 44.000 de euro) către Departamentul pentru Muncă şi Pensii, instituţia fraudată.

În cadrul aceleiaşi audieri, Marian Gheorghe, în vârstă de 36 de ani, care deţine o casă impunătoare la Ţăndărei, a fost obligat la restituirea sumei de 10.000 de lire (aproximativ 12.500 de euro), din cauza unei "scăderi semnificative a preţului proprietăţilor", potrivit publicaţiei britanice. Cele două hotărâri însumează 136.989 de lire sterline (172.309 euro), o sumă "extrem de mică" din totalul de 800.000 de lire sterline (peste un milion de euro) încasate în mod fraudulos ca ajutor social, potrivit publicaţiei.

Investigatorii au descoperit că membrii grupării, provenind în majoritate din Ţăndărei, dar care aveau adrese la Londra, Nottingham şi Birmingham, utilizau documente şi recomandări de la locuri de muncă false pentru a primi numere de asigurare pe care le-au utilizat pentru a solicita fraudulos ajutoare sociale. Ei au solicitat ajutoare sub nume false, dar şi pentru copii minori fictivi, unii fără să locuiască în Marea Britanie, unde veneau cu avionul pentru a încasa banii. Acest lucru a indignat opinia publică din această ţară, care i-a numit "Con Air".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici