„Trebuie să fim vigilenţi” cu privire la extinderea la România şi Bulgaria „care speră să adere la spaţiul Schengen în martie„, a explicat Lellouche în faţa Comisiei pentru Afaceri Europene din Adunarea Naţională.
„Această extindere nu poate fi rezultatul automat al procesului de evaluare tehnică în curs de doi ani” şi, la fel ca Olanda, „suntem favorabili unei amânări a acestei decizii cel puţin până la raportul Comisiei privind aplicarea mecanismului de cooperare şi verificare, din vara lui 2011”, a declarat el.
Lellouche a evocat ca probleme „supravegherea reală şi eficientă a frontierelor exterioare ale UE” şi „lupta împotriva corupţiei”. Rapoartele periodice sunt „îngrijorătoare”, a declarat el.
El a evocat „creşterea observată a fluxului de imigranţi ilegali prin Turcia către frontierele bulgare şi române”.
„Frontiera româno-moldovenească este în continuare controlată deficitar din cauza acordării cetăţeniei române moldovenilor, a «găurii neagre» reprezentate de teritoriul transnistrean separatist şi a nivelului de corupţie din Ucraina vecină„, a adăugat el.
„Aderarea României şi Bulgariei la Schengen va fi o decizie politică a Consiliului, luată în unanimitate„, a amintit el.
În timp ce Franţa a fost criticată vehement în această vară în Europa pentru expulzarea romilor către România şi Bulgaria, Lellouche a deplâns incapacitatea Guvernului român de a lua măsuri eficiente pentru integrarea acestei comunităţi.