„Situaţia în Ucraina rămâne dificilă”, a declarat cancelarul într-un discurs pe teme de politică generală în Bundestag. „Din nefericire, asupra multor puncte, nu putem să percepem contribuţia Rusiei la o detensionare”, a adăugat ea, pledând, în pofida acestei constatări, pentru o continuare a dialogului cu Moscova.
Merkel a subliniat, la sfârşitul lui martie, că Vladimir Putin a informat-o într-o conversaţie la telefon cu privire la o „retragere parţială a trupelor ruse de la frontiera de est a Ucrainei”, „pentru a stabiliza situaţia în Ucraina şi Transnistria”.
De atunci, afirmă Berlinul, nu s-a întâmplat nimic care să confirme această retragere.
Germania va continua „să spună în mod clar că Ucraina are, în ochii noştri, dreptul la propria cale de dezvoltare”, a declarat Merkel. „Ucrainenii trebuie să-şi decidă prin ei înşişi destinul, iar noi vom ajuta Ucraina” pe această cale, a subliniat ea.
După ce şi-a însuşit luna trecută Crimeea, în urma unui referendum nerecunoscut de Ucraina şi Occident, şi după ce masat zeci de mii de militari la frontierele cu Ucraina, Rusia a început să exercite presiuni economice, aproape dublând preţul gazelor naturale livrat vecinului său.