Merkel afirmă că nu se îndoieşte că trupele ruseşti se vor retrage de la graniţa cu Ucraina

Publicat: 01 04. 2014, 17:28
Actualizat: 19 04. 2020, 21:18

„Pot să mă bazez doar pe ceea ce spune preşedintele rus”, a răspuns Merkel atunci când a fost întrebată, într-o conferinţă de presă, despre retragerea parţială a trupelor ruseşti, neconfirmată marţi de către secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen.

„Voi continua să mă informez în ce măsură (retragerea) este vizibilă sau nu”, a adăugat ea.

Ministerul rus al Apărării a anunţat luni retragerea unuia dintre batalioanele ruseşti din zona frontierei cu Ucraina. O retragere parţială a fost anunţată de către un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării. Iar un comunicat emis de Cancelaria germană anunţa luni seara că preşedintele rus Vladimir Putin a informat-o telefonic pe Merkel despre această retragere.

„Acesta nu este, cu siguranţă, ultimul pas necesar, deoarece concentrarea trupelor la frontiera ucraineană este foarte ridicată”, a declarat cancelarul. „Totuşi, astăzi (marţi), nu am motive să mă îndoiesc de faptul că va avea loc” o retragere a trupelor.

Statele Unite au primit cu prudenţă, luni, informaţii ucrainene şi ruse privind retragerea parţială a unor trupe ruse. Secretarul american al Apărării Chuck Hagel a anunţat că nu poate confirma aceste informaţii, subliniind totodată că este vorba despre o etapă „necesară în vederea unei discuţii serioase” cu privire la o „dezescaladare”.

Prezenţa acestor militari – 20.000 potrivit Washingtonului – alimentează temeri referitoare la o invazie a părţii de est a Ucrainei, în mare parte rusofonă, şi unei repetări a scenariului care a condus la pierderea Crimeei.

Miniştrii reuniţi la Bruxelles, inclusiv secretarul de Stat John Kerry, urmează să discute despre mijloacele de a oferi asigurări unor state aliate, inclusiv ţările baltice şi Polonia, cele mai îngrijorate de criza ucraineană, dar şi despre suspendarea cooperării între NATO şi Rusia.