Merkel avertizează Rusia asupra unor consecinţe grave pe termen lung în legătură cu Ucraina

Cancelarul german Angela Merkel a avertizat joi Rusia asupra unor consecinţe grave pe termen lung pe care le va avea pentru Moscova o continuare a acţiunii sale în Ucraina, într-o declaraţie în parlament.

Urmărește
949 afișări
Imaginea articolului Merkel avertizează Rusia asupra unor consecinţe grave pe termen lung în legătură cu Ucraina

Angela Merkel (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Dacă Rusia continuă pe acelaşi drum ca în ultimele săptămâni, nu va fi o catastrofă doar pentru Ucraina (...), acest lucru va dăuna de asemenea şi anume în mod masiv Rusiei, sunt convinsă, (atât din punct de vedere) economic, cât şi politic", a declarat Merkel în faţa membrilor Bundestagului.

Merkel, care a trăit în fosta Rebublică Democratică Germania (RDG) comunistă, a îndemnat la soluţionarea conflictelor din Europa "cu principii din secolul al XXI-lea" şi nu urmându-le pe cele din secolele al XIX-lea şi al XX-lea, care au aruncat continentul în Primul şi al Doilea Război Mondial, iar apoi în Războiul Rece.

"Nu ne putem întoarce în timp", a spus ea, subliniind că este necesar ca Rusia să înveţe din erorile trecutului, în contextul în care Europa marchează anul acesta 100 de ani de la începutul Primului Război Mondial şi 25 de ani de la prăbuşirea Zidului Berlinului.

Excluzând o eventuală acţiune militară în vederea soluţionării crizei ucrainene, Merkel a pledat, în aplauzele asistenţei, pentru o soluţie politică şi diplomatică prin crearea unui grup de contact, a cărei idee a lansat-o în urmă cu zece zile.

Cancelarul german, care vorbeşte destul de bine rusă, întreţine relaţii complexe cu preşedintele rus Vladimir Putin, un fost agent KGB în fosta RDG şi care vorbeşte, la rândul său, germana.

Spre deosebire de liderul rus, care a trăit prăbuşirea fostei Uniuni Sovietice ca pe o "catastrofă", Merkel a început odată cu prăbuşirea Zidului berlinului o carieră politică ce a propulsat-o în postul de cancelar.

Cancelarul german este considerat cel mai influent lider european în criza ucraineană, deşi este acuzată că ezită să exercite o presiune reală asupra Rusiei, din cauza legăturilor economice ce unesc cele două ţări.

Într-o vizită efectuată miercuri la Varşovia, Merkel a reafirmat, împreună cu premierul polonez Donald Tusk, că UE este pregătită să treacă încă de luni la "a adoua etapă a sancţiunilor" vizând Rusia, în cazul în care Moscova refuză în continuare, până atunci, să discute cu Kievul în cadrul unui "grup de contact" internaţional.

Între aceste acţiuni figurează blocarea averilor şi interdicţia eliberării de vize de călătorie unor ruşi şi ucraineni consideraţi responsabili de criză.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici