- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (07.01.2016, 15:55)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Merkel, despre aderarea la Schengen: România a făcut eforturi, dar aşteptăm raportul CE/ Cioloş: România vrea să fie stat proactiv în UE. Germania, stat cheie - FOTO, VIDEO
Cancelarul german Angela Merkel a declarat joi, la Berlin, după întrevederea pe care a avut-o cu premierul Dacian Cioloş, că România a făcut eforturi în ceea ce priveşte apărarea graniţelor şi combaterea corupţiei, dar aşteaptă raportul Comisiei Europene(CE), în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen.
Urmărește
4013 afișări
Merkel, despre aderarea la Schengen: România a făcut eforturi, dar aşteptăm raportul CE/ Cioloş: România vrea să fie stat proactiv în UE. Germania, stat cheie (Imagine: gov.ro)
Întrebată în cadrul unei conferinţe de presă comune cu premierul Dacian Cioloş dacă România este pregătită să adere la spaţiul Schengen, Angela Merkel a declarat că proiectul Schengen este de foarte mare actualitate şi că este "corect" că Bucureştiul a făcut eforturi în ceea ce priveşte securizarea graniţelor, dar a precizat că aşteaptă următorul raport al Comisiei Europene privind corupţia.
"Cred că proiectul Schengen este de cea mai mare actualitate şi cred că există motive bune să facem totul să fie garantată libera circulaţie în cadrul graniţelor Schengen. (...) Schengen este un instrument de creştere economică şi este apreciat de cetăţenii europeni, şi de aceea trebuie să facem totul să fie păstrat şi bineînţeles să dăm posibilitatea acestor ţări care nu fac parte din spaţiu să devină membu Schengen. Este corect că România a făcut foarte multe eforturi în apărarea graniţelor, aşteptăm însă următorul raport CE privind corupţia. Aşteptăm să vedem că în acest raport se regăsesc toate eforturile României de combatere a corupţiei astfel încât să adere la spaţiul Schengen", a declarat Merkel.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
Cancelarul german a spus că există motive întemeiate să fie păstrată libertatea de mişcare în cadrul spaţiului Schengen, iar pentru asta trebuie rezolvată problema migraţiei. Ea a mai precizat că actualele controale temporare instituite la graniţe sunt parte a acordului Schengen.
La rândul său, premierul Dacian Cioloş a precizat că România a făcut mari progrese de combatere a corupţiei şi acest lucru este vizibil, iar acutalul guvern va continua eforturile astfel încât aceste progrese să se regăsească şi în raportul Comisiei Europene.
Citeşte şi: Cioloş va discuta cu Angela Merkel despre relaţiile economice, migraţie şi politica externă a UE
"Am discutat şi despre faptul că România şi-a îndeplinit condiţiile pentru a putea adera la spaţiul Schengen, ne dorim, sigur, un spaţiu Schengen solid şi credibil şi de aceea suntem conştienţi că trebuie să rezolvăm problemele care se află acum pe agendă, atât în ce priveşte întărirea frontierelor exterioare al Uniunii Europene, şi aici România acţionează deja ca şi cum ar fi un stat membru Schengen cu foarte multă responsabilitate la controlul frontierelor", a declarat premierul Dacian Cioloş.
"Ne aşteptăm, sperăm ca viitorul raport pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare al Comisiei Europene să reflecte aceste evoluţii pozitive şi atunci ar fi unul din al treilea raport care ar fi pozitiv şi sperăm ca acest lucru să se reflecte şi în decizia pe care statele membre ar urma să o ia în perioada următoare în privinţa aderării României la Schengen", a adăugat Cioloş.
Germania, un partener strategic important pentru România
Situaţia imigranţilor, aderarea României la Schengen, colaborarea în cadrul UE, relaţiile economice şi priorităţile Guvernului României au fost principalele teme de discuţie pe care premierul român, Dacian Cioloş, şi cancelarul german, Angela Merkel le-au avut, joi, la Berlin.
"Vizita dumneavoastră este un pas important ca să avem relaţii strânse, de încredere, în colaborarea noastră în cadrul Consiliului Europei. Bine aţi venit, aici, la Berlin", i-a spus Angela Merkel lui Dacian Cioloş la începutul conferinţei de presă pe care cei doi demnitari au susţinut-o la finalul întrevederii.
Premierul român i-a mulţumit cancelarului german pentru invitaţia "rapidă" pe care i-a făcut-o, respectiv aceea de a vizita Berlinul la începutul mandatului de prim-ministru, şi a amintit că Germania este "un partener strategic important pentru România".
"Germania este primul partener comercial al României. 20% din schimburile comerciale pe care România le are sunt realizate cu Germania, peste 20 de miliarde de euro anual. Germania este al treilea investitor în România, dar cu foarte multe companii active şi active în domenii de vârf, în domenii care crează locuri de muncă bine plătite şi cu perspective de dezvoltare", a spus Cioloş.
Premierul român a anunţat că i-a prezentat omologului său german priorităţile economice şi fiscale ale Guvernului pe termen lung, ceea ce poate crea o oportunitate de creştere a investiţiilor germane în România.
În acest context, Cioloş şi-a exprimat intenţia de a efectua o nouă vizită în Germania, până în primăvară, dar mai "aplicat", în anumite landuri, pentru a "stimula" cooperarea economică între cele două state.
O altă temă de discuţie s-a referit la situaţia minorităţii germane din România care este, în opinia premierului român, foarte bine integrată şi foarte activă, dar şi despre românii care trăiesc în Germania, o comunitate de aproximativ 600 de mii de persoane.
"Minoritatea germană bine integrată din România şi comunitatea românească din Germania constituie un pod şi o punte care crează în mod natural condiţii pentru această situaţie pozitivă a cooperării dintre Germania şi România", a mai spus Cioloş.
Cioloş: România vrea să fie stat proactiv în UE. Germania, stat cheie
România doreşte să fie un stat membru "proactiv" în UE şi asta presupune un mai bun dialog şi comunicare cu Germania, unul din statele "cheie" şi "motor" ale procesului de transformare instituţională şi de găsire a soluţiilor, a afirmat premierul Dacian Cioloş.
"Guvernul României doreşte să facă din România un stat membru proactiv în procesul european şi pe subiectele care sunt pe agenda europeană şi acest aspect proactiv presupune în primul rând un mai bun dialog şi comunicare cu celelalte state membre şi Germania este unul din statele membre cheie din Uniunea Europeană, unul din statele membre motor în procesul de transformare instituţională şi în găsirea deciziilor care trebuie luate", a spus Cioloş la conferinţa de presă pe care a susţinut-o alături de cancelarul Germaniei, Angela Merkel.
Citeşte şi: Raportorii Parlamentului European privind migraţia: Nu trebuie suspendată aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen
Situaţia imigranţilor, aderarea României la Schengen, colaborarea în cadrul UE, relaţiile economice şi priorităţile Guvernului României au fost principalele teme de discuţie pe care premierul român, Dacian Cioloş, şi cancelarul german, Angela Merkel le-au avut, joi, la Berlin.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Cioloş va discuta cu Angela Merkel despre relaţiile economice, migraţie şi politica externă a UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe